Antena Meniu Search
x

Video Ruşii se luptă cu sărăcia acasă, după sancţiunile impuse. SUA şi UE pregătesc o măsură considerată "lovitura de graţie"

Rusia este considerată stat ostil şi pe pieţele comerciale şi de investiţii ale lumii. Peste o sută de companii străine au părăsit deja ţara. Maşini, haine sau telefoane produse de firme din UE ori SUA nu mai pot fi cumpărate de oamenii de rând, care plătesc foarte scump decizia lui Vladimir Putin de a invada Ucraina. În plus, preţurile alimentelor şi locuinţelor au crescut şi cu 50%. 

de Redactia Observator

la 07.03.2022, 21:02

Vezi și

Alimente al căror preţ aproape s-a dublat, rafturi goale şi izolare. Este realitatea pe care o trăiesc ruşii după doar o săptămână de sancţiuni. 

''În primul rând, totul se va scumpi. În al doilea rând, nu mai putem călători, nu mai putem cumpăra ce ne dorim, va fi foarte greu.'' 

Peste o sută de companii din toată lumea nu vor să mai facă afaceri în Rusia. Iar lista celor care se retrag creşte de la o oră la alta. Au pus lacătul pe uşă celebre lanţuri de magazine precum H&M sau Zara, dar şi branduri de lux precum Prada, Hermes sau Louis Vuitton. Aşa că pentru mulţi ruşi a fost ultimul weekend în care şi-au putut cumpăra lucrurile preferate.  

''De când a început operaţiunea specială (invazia Rusiei asupra Ucrainei, n.r.), preţurile au crescut cu 30-40%. Şi vor mai creşte.'' 

Pe acelaşi subiect

Din Rusia pleacă şi cei de la American Express, asta după ce Visa şi Mastercard au anunţat că îşi opesc operaţiunile în Rusia. Ruşii mai pot folosi aceste carduri doar pe teritoriul ţării, iar cu cele emise în străinătate nu vor mai putea plăti la magazinele din Rusia. 

Nici platforma de streaming Netflix nu va mai emite abonamente noi şi nici nu le va mai prelungi pe cele existente. Iar toate aceste plecări au urmări severe. Înseamnă zeci de mii de oameni care rămân fără un loc de muncă. Cei mai mulţi ruşi trăiesc tot mai greu de la o zi la alta. Se tem că nu îşi mai pot plăti ratele sau că vor rămâne fără case. De cumpărat locuinţe, nici nu mai poate fi vorba. Şi-au luat gândul şi de la maşini noi, după ce preţul autoturismelor a crescut cu 50%. Ba chiar sunt dealeri care au ascuns listele de preţuri şi negociază cu clienţii direct în magazine. 

Olivier Dorgans, specialist în sancţiuni economice: Unul dintre scopurile Occidentului este să încerce să stârnească un sentiment de nemulţumire, de furie, în rândul populaţiei Rusiei, care să pună presiune pe administraţia Vadimir Putin. 

Iar nemulţumirile se înmulţesc în Rusia. Pentru al doilea weekend la rând au fost proteste în peste 50 de oraşe. Sunt zeci de mii de oameni care şi-au asumat orice risc pentru a spune că nu sunt de acord cu războiul lui Vladimir Putin. Cei mai mulţi au plătit scump îndrăzneala - mii dintre protestatari au fost arestaţi şi bătuţi în plină stradă. Cei mai norocoşi dintre ruşi sunt zilele acestea cei care au reuşit să emigreze. Tot mai mulţi în ultimele zile. 

''Am plecat pentru că e imposibil să spui ce gândeşti, este foarte periculos să participi la proteste în Rusia, este foarte tulburător, să fii acolo în aceste momente. Cel mai înfricoşător este că au început să închidă graniţele. Am găsit cu greu bilete de avion şi am avut sentimentul că dacă nu plecăm acum, nu vom mai putea pleca deloc. Dar nu ştiu unde voi putea sta cu paşaport rusesc.''

Şi alţi ruşi aşteaptă momentul prielnic de a părăsi ţara. 

''Mă bucur pentru ei, le doresc să aibă noroc, fericire, şi, dacă voi avea posibilitatea, voi pleca şi eu.'' 

Economia Rusiei primeşte lovitură după lovitură

Pentru cei care rămân, sancţiunile sunt tot mai numeroase. Statele Unite şi aliaţii europeni discută despre posibilitatea interzicerii importurilor de petrol din Rusia. Ar fi lovitura de graţie, cred analiştii, pe care econimia rusă ar putea-o primi. 

Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei: Boicot pe exporturile ruşilor, în special, refuzul importurilor de petrol şi produse din petrol din Rusia. Poate fi numit embargo sau poate fi o chestiune de moralitate să refuzi să dai bani teroriştilor. Boicotaţi exporturile spre Rusia. Dacă nu vor să respecte regulile lumii civilizate, nu ar trebui să primească bunuri şi servicii de la lumea civilizată. 

Sunt însă şi ruşi care refuză să privească ce face ţara lor celor pe care până mai ieri îi numea fraţi. 

''Sunt de partea lui Putin. Sunt de partea lui Putin. Nu vreau să mă uit la ce-mi arătaţi.''

''Putin, pur şi simplu, s-a săturat. A decis să restabilească situaţia de dinainte. Pământul era al nostru, în vremea URSS. Putin a decis să întoarcă pământul.''

''Nu poate fi aşa ceva. Nu cred. Putin nu putea să facă aşa ceva. Mai ales să atace Ucraina.''

Şi mulţi nici nu au de unde să afle ce se întâmplă cu adevărat. În Rusia nu mai există presă independentă, iar cetăţenilor li s-a interzis accesul la Facebook şi Twitter. Gruparea de hackeri Anonymous a anunțat însă că a piratat posturi precum Russia 24, Channel One și Moscow 24, pe lângă serviciile rusești de streaming, şi au difuzat imagini cu bombardamentele Rusiei în Ucraina, pentru ca oamenii de rând să poată vedea adevărata faţă a războiului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Ruşii se luptă cu sărăcia acasă, după sancţiunile impuse. SUA şi UE pregătesc o măsură considerată "lovitura de graţie"