Antena Meniu Search
x

Ruşii spun că au cucerit uzina Ilici din Mariupol. Peisaj apocaliptic: cadavre întinse pe pământ, mașini și camioane arse, clădiri distruse

Rusia și-a intensificat marți lupta pentru controlul inimii industriale din estul Ucrainei. A lansat atacuri asupra orașelor și localităților de-a lungul unui front care se întinde pe 500 de km, în ceea ce oficialii din ambele tabere au descris ca fiind o nouă fază a războiului, relatează AP. Potrivit guvernului separatist de la Donețk, uzina Ilici este acum sub controlul forţelor pro-ruse. Război Rusia - Ucraina, ziua 55 LIVE TEXT.

de Redactia Observator

la 19.04.2022, 18:00

Vezi și

Imagini tulburătoare vin din Mariupol din zona fabricii Ilici, a doua cea mai mare întreprindere metalurgică din Ucraina, după Kryvorizhstal. La fel ca Azovstal, tot din Mariupol, unde s-au baricadat sute de civili şi militari ucraineni, uzina Ilici este deținută de Metinvest, grupul controlat de miliardarul Rinat Akhmetov, cel mai bogat om al Ucrainei.

Rebelii pro-ruşi au declarat marți că uzina Ilici este acum sub controlul lor. Peisajul filmat de AP în zona fabricii este unul apocaliptic: numeroase cadavre întinse pe pământ, mașini și camioane arse, clădiri şi instalaţii distruse. Unul dintre angajații fabricii Ilici a declarat pentru Associated Press că mulți localnici au murit în timpul luptelor aprige din zonă.

"Au murit o mulțime de locuitori. O tânără a decedat cu siguranță, avea sub 30 de ani. A fost ucisă împreună cu copilul ei în fața ochilor prietenilor mei. Cu un copil mic", apovestit Irina Korolyova. „Nimeni nu mergea pe aici în urmă cu trei-patru zile, pentru că era periculos, toată lumea era conștientă de asta”, a declarat pentru AP un alt rezident din Mariupol, Oleg Kirpichyov.

Comandatul Azov: Rusia aruncă bombe antibuncăr peste combinatul Azovstal

Pe acelaşi subiect

Luni trupele Moscovei au preluat controlul asupra unui oraș din Donbas, potrivit guvernatorului din Lugansk, Serhiy Haidai.  Oleksiy Danilov, secretarul Consiliului de Securitate Națională al Ucrainei, a spus că linia defensivă a rezistat în altă parte.

Cucerirea oraşului Kreminna îi duce pe ruși cu un pas mai aproape de obiectivul lor de a încercui trupele ucrainene în regiune. Generalul britanic în retragere Richard Barrons a declarat pentru BBC că "în această bătălie specială rușii se vor apropia de ucraineni din est, dar și din nord și sud pentru a încerca să ajungă în spatele lor, așa că asta este o problemă militară mai complexă pentru ucraineni.”

Următorul pas este orașul Slovyansk, pierdut de separatiştii pro-ruşi în primele etape ale conflictului din 2014, un moment considerat atunci umilitor pentru Moscova. 

Denys Prokopenko, comandantul Regimentului Azov al Gărzii Naționale Ucrainene, care apără ultima redută din Mariupol, a declarat într-un mesaj video că Rusia a început să arunce bombe de distrugere a buncărelor asupra uzinei de oțel Azovstal. Ucrainenii susţin că sute de civili şi militari se adăpostesc în uzina, care acoperă un teritoriu de aproximativ 11 kilometri pătrați. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Ruşii spun că au cucerit uzina Ilici din Mariupol. Peisaj apocaliptic: cadavre întinse pe pământ, mașini și camioane arse, clădiri distruse