Antena Meniu Search
x

S-a anunţat data la care va avea loc dezbaterea televizată dintre Emmanuel Macron şi Marine Le Pen, candidaţii din turul doi la prezidenţialele din Franţa

Un duel televizat între centristul Emmanuel Macron şi lidera extremei drepte Marine Le Pen, în cursă pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale franceze, va avea loc în 3 mai, a anunţat luni anturajul echipa de campanie a candidatului centrist, informează AFP.

Un duel televizat între centristul Emmanuel Macron şi lidera extremei drepte Marine Le Pen, în cursă pentru al doilea tur al alegerilor prezidenţiale franceze, va avea loc în 3 mai, a anunţat luni anturajul echipa de campanie a candidatului centrist, informează AFP.

'Vom fi faţă în faţă cu adversarul pe care l-am desemnat de-a lungul întregii campanii', a declarat un apropiat al lui Macron cu privire la această dezbatere programată la două posturi de televiziune, înainte de turul doi al alegerilor ce va avea loc la 7 mai.

Stafful electoral al tânărului centrist 'a cerut deja o dezbatere cu Marine Le Pen în februarie, pe care ea a refuzat-o'. Acum, o vom avea' (dezbaterea), şi-a exprimat acesta mulţumirea.

Anterior în cursul zilei de luni, şeful de campanie al Marinei Le Pen, David Rachline, a declarat că această dezbatere 'ar trebui să aibă loc', văzând în ea o ocazie de a 'percepe foarte clar cele două alegeri de societate ce sunt propuse de unul şi de altul'.

Candidatul centrist de 39 de ani şi lidera Frontului Naţional (48 de ani) s-au clasat pe primele două locuri în urma primului tur al alegerilor prezidenţiale care a avut loc duminică, cu 23,75% şi 21,53%, eliminându-i din cursă pe candidaţii partidelor tradiţionale, pe cel socialist şi cel al dreptei Republicanii.

Ambii candidaţi rămaşi în cursă se prezintă ca o încarnare a reînnoirii unei clase politice în declin, dar cu programe electorale la antipozi. Unul se declară pro-european şi liberal, atât în plan economic, cât şi în privinţa problemelor societăţii, iar a doua vrea să scoată Franţa din zona euro şi chiar din UE şi să instaureze un moratoriu asupra migraţiei.

Francezii au urmărit cu interes numeroasele dezbateri din timpul campaniei electorale ce au adunat milioane de telespectatori.

Mare tradiţie în politica franceză, dezbaterea dintre cele două tururi este obligatorie de mai multe decenii pentru candidaţi. A existat o singură excepţie, când fostul preşedinte de dreapta Jacques Chirac a refuzat în 2002 dezbaterea cu tatăl Marinei Le Pen, cofondatorul Frontului Naţional, Jean-Marie Le Pen, acesta din urmă provocând un şoc în societatea franceză după ce s-a calificat pentru turul doi, o premieră pe atunci pentru acest partid creat în 1972.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » S-a anunţat data la care va avea loc dezbaterea televizată dintre Emmanuel Macron şi Marine Le Pen, candidaţii din turul doi la prezidenţialele din Franţa