Antena Meniu Search
x

"Să facem din armată un Mare Zid de Oţel". Xi Jinping pune accentul pe securitatea naţională, în primul discurs după realegere

Xi Jinping a subliniat luni necesitatea de a întări securitatea naţională în primul discurs după realegerea, pentru al treilea mandat, în funcţia de preşedinte al Chinei, scrie Agerpres.

de Redactia Observator

la 13.03.2023, 09:33

"Să facem din armată un Mare Zid de Oţel". Xi Jinping pune accentul pe securitatea naţională, în primul discurs după realegere
"Să facem din armată un Mare Zid de Oţel". Xi Jinping pune accentul pe securitatea naţională, în primul discurs după realegere - Profimedia Images

Unic candidat, Xi Jinping a obţinut vineri un nou mandat de cinci ani în fruntea Chinei, după un vot în unanimitate al parlamentului, punctul culminant al unei ascensiuni care l-a văzut devenind cel mai puternic lider al ţării după mai multe generaţii. Parlamentul din China fiind, în practică, înfeudat Partidului Comunist (PCC) la putere, rezultatul votului era dincolo de orice îndoială.

Xi Jinping, 69 de ani, obţinuse deja în octombrie o prelungire cu cinci ani în fruntea PCC şi a comisiei militare, cele mai importante două funcţii de putere în China. Luni, liderul a avertizat asupra riscurilor care planează asupra Chinei, într-un discurs la încheierea sesiunii anuale a parlamentului.

"Securitatea este fundamentul dezvoltării, în timp ce stabilitatea este o condiţie prealabilă pentru prosperitate", a afirmat Xi Jinping în faţa celor aproximativ 3.000 de deputaţi reuniţi la Palatul Poporului din Beijing.

Xi Jinping: Să facem din armată un Mare Zid de Oţel

Pe acelaşi subiect

În acest scop, este necesar să "promovăm pe deplin modernizarea apărării naţionale şi a forţelor armate şi să facem din armată un Mare Zid de Oţel care să protejeze efectiv suveranitatea naţională, securitatea şi interesele dezvoltării", a insistat Xi Jinping. În plus, liderul a criticat "forţele externe" care se amestecă în Taiwan.

Puterea comunistă consideră insula drept o provincie a Chinei pe care încă nu a reuşit să o ataşeze la restul teritoriului după încheierea războiului civil chinez (1949).

China vede cu nemulţumire apropierea din ultimii ani între autorităţile taiwaneze şi Statele Unite care furnizează insulei de mai multe decenii un sprijin militar împotriva Beijingului. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » "Să facem din armată un Mare Zid de Oţel". Xi Jinping pune accentul pe securitatea naţională, în primul discurs după realegere