Antena Meniu Search
x

Prețul barilului de petrol Brent, la cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani

Prețul barilului de petrol Brent, de referință în Europa, a scăzut sub nivelul de 20 de dolari, cea mai mică cotație din 2001, după ce prețul petrolului american WTI a intrat de două zile în teritoriu negativ.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 21.04.2020, 17:32

Prețul barilului de petrol Brent, la cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani
Instalații de depozitare a petrolului - Profimedia Images
  • Prețul petrolului WTI, -3.99 dolari
  • Cererea de țiței a scăzut cu o treime la nivel mondial

Petrolul Brent cu livrarea în luna iunie a fost cotat la 18.10 dolari barilul, cel mai redus preț din noiembrie 2001, în timp ce referința americană West Texas Intermediate (WTI) cu livrare în iunie a scăzut cu 21%, la 16.14 dolari barilul.

Pentru petrolul WTI cu livrare în mai prețul a ajuns la -3.99 dolari, o creștere de la -37.63 dolari / baril, cotația din 20 aprilie.

Scăderile vin pe fondul unei penurii de spații de depozitare. Principalul hub de stocare din SUA din Cushing, Oklahoma, punctul de livrare pentru WTI, își va atinge limitele în câteva săptămâni.

Cererea de petrol s-a prăbușit, economiile în impas

OPEC și aliații săi, inclusiv Rusia, au anunțat reduceri ale producției, reprezentând aproape 10% din oferta globală. Ținând cont că economiile sunt aproape blocate din cauza coronavirusului, cererea a scăzut până la 30%.

Potrivit Mediafax, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitry Peskov, a declarat marți că principalii producători mondiali de țiței pot relua discuțiile asupra producției, dacă este nevoie.

Președintele SUA, Donald Trump, care a descris scăderea prețului brut al SUA în luna anterioară drept o problemă pe termen scurt cauzată de "presiuni financiare" și a declarat că administrația sa va lua în considerare oprirea importurilor de petrol din Arabia Saudită.

Se preconizează că stocurile din SUA au crescut cu aproximativ 16,1 milioane de barili săptămâna trecută, au estimat cinci analiști chestionați de Reuters.

Citește și Austria redeschide restaurantele și lăcașurile de cult, de pe 15 mai

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Prețul barilului de petrol Brent, la cel mai mic nivel din ultimii 20 de ani