Antena Meniu Search
x

Siria: Gruparea Statul Islamic eliberează 22 de creștini asirieni răpiți în februarie

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a eliberat 22 de creștini asirieni răpiți în urmă cu aproape șase luni în nord-estul Siriei, au anunțat marți organizații neguvernamentale

Gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a eliberat 22 de creștini asirieni răpiți în urmă cu aproape șase luni în nord-estul Siriei, au anunțat marți organizații neguvernamentale

Ei făceau parte dintre cei peste 200 de membri ai acestei comunități răpiți în februarie de jihadiști în timpul ofensivei lor de la Khabour, în provincia Hassake, în nord-estul Siriei.

Potrivit Observatorului Sirian privind Drepturile Omului (OSDO), care se interesează de soarta acestei comunități, 14 femei se află printre persoanele eliberate. Organizația a publicat fotografii cu foștii ostatici, în care apar femei în vârstă, emoționate, întâmpinate de un preot.

Eliberarea celor 22 de creștini este 'rezultatul unor eforturi susținute și negocieri desfășurate de Biserica asiriană orientală din orașul Hassake', a precizat această organizație neguvernamentală.

O altă organizație, Rețeaua asiriană pentru drepturile omului, a anunțat de asemenea această eliberare, precizând că persoanele eliberate erau originare din satele Khabour, Tal Chamiram și Tal Jazira.

Potrivit directorului acestei organizații, Ossama Edward, negocierile vor continua pentru a obține eliberarea a 187 de persoane încă deținute de SI. 'Ambianța din jurul negocierilor este pozitivă', a declarat acesta pentru AFP.

Asirienii, una dintre cele mai vechi comunități convertite la creștinism, se cifrează la circa 30.000 de persoane în Siria, adică 2,5% dintre cei 1,2 milioane de creștini din această țară. Cei mai mulți dintre asirieni locuiesc în 35 de sate din provincia Hassake.

La sfârșitul lui mai, forțele kurde i-au alungat pe jihadiștii grupării Statul Islamic (SI) din 14 sate creștine asiriene asupra cărora și-au impus controlul din februarie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Siria: Gruparea Statul Islamic eliberează 22 de creștini asirieni răpiți în februarie