Şoc pe piaţa imobiliară din China, aflată în criză. Un tribunal din Hong Kong a ordonat lichidarea Evergrande, înglodat în datorii. Ce înseamnă asta
Un tribunal din Hong Kong a ordonat luni lichidarea companiei Evergrande Group, al doilea cel mai mare dezvoltator imobiliar din China. Decizia ar putea genera unde de șoc pe piețele imobiliare şi financiare din ţară, care sunt oricum deja afectate. Tranzacționarea acțiunilor Evergrande a fost oprită luni după o scădere de 21%.
Un tribunal din Hong Kong a ordonat luni lichidarea China Evergrande Group, cândva al doilea cel mai mare dezvoltator imobiliar din China, o decizie care probabil va provoca turbulenţe pe pieţele financiare chineze, în condiţiile în care autorităţile caută să ţină sub control criza imobiliară.
Ordin de lichidare pentru Evergrande, simbolul crizei imobiliare din China
"Lucrurile trebuie să se oprească aici", a spus judecătorul Linda Chan după ce în mod repetat dezvoltatorul imobiliar nu a reuşit să vină cu un plan de restructurare a datoriilor sale de peste 300 de miliarde de dolari, la mai mult de doi ani după ce nu şi-a rambursat obligaţiunile.
Rămâne de văzut dacă hotărârea este acceptată în China continentală, comentează Bloomberg. Cele mai multe dintre proiectele Evergrande sunt operate de unități locale şi ar fi greu de confiscat de un lichidator offshore. Lucrările de construcție, livrarea de locuințe și alte activități va continua cel mai probabil pe continent în timp ce procesul se desfășoară.
- Anunțul șoc al celui mai îndatorat dezvoltator imobiliar din lume. Evergrande a cerut falimentul în SUA după ce...
- Analiză JPMorgan: Evergrande şi alte companii imobiliare chineze au datorii de miliarde de dolari în afara...
- Scenariu sumbru, după prăbuşirea Evergrande: colapsul gigantului imobiliar ar putea pune la pământ economia...
- Lumea, în pragul unei crize financiare ca în 2008. Ce efecte ar putea avea prăbușirea gigantului chinez...
- Bula imobiliară a Chinei ameninţă întreaga planetă. Un video dramatic cu 15 blocuri demolate într-un minut...
Directorul general al Evergrande, Siu Shawn, a afirmat pentru presa din China că firma se va asigura că proiectele de construire de locuinţe vor fi realizate, în pofida deciziei tribunalului din Hong Kong. El a adăugat că decizia nu va afecta operaţiunile diviziilor interne şi externe ale Evergrande.
"Nu este finalul, ci începutul unui proces de lichidare prelungit, care va îngreuna şi mai mult operaţiunile zilnice ale Evergrande. În condiţiile în care majoritatea activelor companiei sunt în China, există incertitudini privind modul în care creditorii pot pune sechestru pe active, iar situaţia este chiar mai dificilă pentru acţionari", a apreciat Gary Ng, economist la Natixis.
Înaintea audierii de la tribunal, acţiunile Evergrande au scăzut cu 2q%. Tranzacţionarea titlurilor China Evergrande şi subsidiarelor sale listate China Evergrande New Energy Vehicle Group şi Evergrande Property Services a fost oprită după verdict.
Instanțele din Hong Kong au mai emis cel puțin trei ordine de lichidare pentru alți constructori chinezi de la începutul crizei în 2021. Dar niciunul nu s-a apropiat de nivelul Evergrande în ceea ce privește complexitatea, mărimea activelor și numărului de stakeholderi.
Regres masiv pentru sectorul imobiliar bolnav din China
China a cunoscut un boom al sectorului imobiliar după liberalizarea pieţei în 1998, într-o ţară unde achiziţionarea unei locuinţe este deseori o condiţie prealabilă căsătoriei şi o investiţie. Timp de zeci de ani, creșterea economică robustă a Chinei a fost propulsată de boomul imobiliar alimentat de o populație în creștere și de urbanizarea rapidă.
Companiile imobiliare au putut să se dezvolte în mare viteză graţie împrumuturilor bancare, însă gradul lor de îndatorare a crescut atât de mult, încât autorităţile au decis să pună punct împrumuturilor începând din 2020. De atunci, accesul la credite al dezvoltatorilor imobiliari s-a redus în mod considerabil, iar cererea de bunuri imobiliare a picat, pe fondul încetinirii economice şi al dificultăţilor legate de restricţiile introduse în pandemie.
De atunci, industria imobiliară a devenit un obstacol pentru economia chineză afectată de o redresare lentă după trei ani de blocaje din cauza pandemiei și o serie de alte piedici precum un nivel record al șomajului în rândul tinerilor.
În decembrie, prețurile locuinţelor noi au scăzut cu cea mai mare valoare din ultimii nouă ani, iar anul trecut investițiile imobiliare au scăzut cu 9,6%, față de anul precedent, marcând al doilea an consecutiv de scăderi. Chinezii s-au ferit în ultimii ani să cumpere locuințe noi de la dezvoltatorii din sectorul privat de teamă că nu vor fi finalizate.
De ce nu a fost salvată Evergrande de statul chinez?
Președintele Xi Jinping a spus de mai multe ori că locuinţele nu sunt pentru speculații, ci pentru a locui în ele. Chiar dacă autoritățile chineze au început să renunțe la unele aspecte mai stricte, represiunea industriei imobiliare rămâne o politică de bază, remarcă Bloomberg.
Xi vrea creștere economică din sectoare durabile, cum ar fi producția și serviciile, nu din construcţia nesfârşită de apartamente. Guvernul chinez nu s-a arătat interesat în salvarea investitorilor din afară în obligațiuni cu randament ridicat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰