Antena Meniu Search
x

Planul prin care Guvernul Spaniei vrea să îngroape problema independenţei Cataloniei

Spania face bilanţul celui mai violent vot din ultimele decenii. Mii de oameni au ieşit şi azi, în stradă, în Barcelona, să ceară demisia guvernului Rajoy după

Vezi și

Spania face bilanţul celui mai violent vot din ultimele decenii. Mii de oameni au ieşit şi azi, în stradă, în Barcelona, să ceară demisia guvernului Rajoy după ce peste 2 milioane de oameni au votat pentru independenţă. Drumul spre autonomia totală se anunţă, însă, unul complicat. 900 de oameni au fost răniţi în urma confruntărilor cu poliţia. 

Cea mai lungă zi pentru catalani s-a încheiat în piaţa-simbol din Barcelona. Mii de oameni au arborat steagul şi au intonat imnul autorităţii catalane. Tocmai primiseră rezultatele votului pentru independenţa regiunii nord-estice a Spaniei, după o zi marcată de violenţe.

Din 5,3 milioane de votanţi, 2,26 milioane au sfidat poliţia şi s-au prezentat la urne. Suficient pentru preşedintele catalan pentru a demara primii paşi pentru declararea independenţei. Dosarul ar putea ajunge în Parlamentul regional chiar săptămâna aceasta: "Cetăţenii Cataloniei şi-au câştigat dreptul de a avea un stat independent! Catalanii şi-au câştigat dreptul de a fi respectaţi în Europa!" 

Însoţit de soţia sa, românca Marcela Topor, chiar preşedintele catalan a votat în altă secţie decât ar fi trebuit. 700.000 de oameni, spun autorităţile catalane, au fost împiedicaţi să voteze. Şi starurile echipei FC Barcelona susţin cauza, chiar cu riscul de a pierde echipa naţională.  

Pe acelaşi subiect

În semn de protest, sindicatele catalane au anunțat grevă generală, pentru marți. Iar Europa este din ce în ce mai îngrijorată. 

Însă Guvernul Spaniei nu pare dispus la concesii şi dă semne că vrea să acţioneze ferm, pentru a nu scăpa complet de sub control situaţia. Potrivit El Pais, Premierul Mariano Rajoy vrea să dea o lovitură separatiştilor, printr-o mişcare surpriză. El Pais spune că Rajoy a discutat cu liderii opoziţiei catalane, adică socialiştilor şi ai partidului Ciudadanos, pentru a declanşa alegeri anticipate în Catalonia.

În cazul în care separatiştii ar pierde la anticipate, problema independenţei ar fi eliminată, cred şefii de la Madrid. Deocamdată, însă, negocierile continuă, iar acţiunile guvernului catalan par a fi imprevizibile pentru liderii spanioli.

Una dintre cele mai bogate regiuni ale Spaniei, Catalonia este nemulţumită că dă mai mult decât primeşte de la statul spaniol. Regiunea este, deja, autonomă, dar nu are dreptul să îşi gestioneze finanţele sau politica externă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » Planul prin care Guvernul Spaniei vrea să îngroape problema independenţei Cataloniei