Video Spectacol impresionant pe Etna. Vulcanul erupe prin zăpadă la 1.800 de metri altitudine
Cel mai mare vulcan din Europa oferă în aceste zile un spectacol natural deosebit, dar și periculos: lava fierbinte care se întâlnește cu zăpada la altitudinea de 1.800 de metri. Începând cu 8 februarie, Etna a intrat într-o nouă fază de erupție, informează Mediafax.
Mario Consoli, vulcanolog, a explicat pentru Fanpage că fenomenul, deși spectaculos, prezintă riscuri semnificative: "Când zăpada întâlnește lava, mai întâi se topește și devine apă, apoi se evaporă. Dacă vaporii rămân captivi, creează o suprapresiune care poate duce la explozii hidro-magmatice, cu proiectarea de fragmente și blocuri de rocă".
Erupția a provocat și perturbări în regiune
Peisajul este unul impresionant: sunetul pietrelor care se sfărâmă se alternează cu bubuituri asemănătoare tunetelor îndepărtate, în timp ce zăpada scârțâie sub picioare, iar în aer plutește un miros puternic de lemn ars. Culorile completează tabloul - de la roșul lavei incandescente la negrul celei solidificate, albul zăpezii și portocaliul apusului. Erupția a provocat și perturbări în regiune. Aeroportul din Catania a fost închis temporar din cauza norilor de cenușă vulcanică, fiind redeschis parțial după câteva ore. Mai multe străzi și orașe din Sicilia orientală sunt acoperite de cenușă vulcanică de câteva zile.
- Washingtonul retrage sprijinul pentru Kiev și la ONU. A refuzat să sprijine o moțiune care susține integritatea...
- J.D. Vance a explicat tehnica de negociere a lui Trump: "Nu exclude nimic din start. Asta nedumirește mass-media"
- Gestul lui Volodimir Zelenski care l-a înfuriat pe Donald Trump. "Am avut un acord, dar l-au anulat"
- JD Vance critică din nou România: "Nu ai valori comune dacă anulezi alegerile pentru că nu-ți place rezultatul"
- Rusia susține că a eliberat 800 de kilometri pătrați din regiunea Kursk
Lava înaintează progresiv prin așa-numitul mecanism "cu șenile": în timp ce partea interioară a fluxului, care atinge 1.000 de grade Celsius, se deplasează, partea superioară, cea stâncoasă, se fărâmițează și avansează centimetru cu centimetru. "Ceea ce vedeți sunt cele mai tinere roci de pe Pământ, abia create", explică Consoli.
Fenomenul atrage cercetători și vizitatori din întreaga lume, Etna fiind un "laborator natural" prețios pentru studiul vulcanilor activi. "Noi, ghizii și experții, îl numim un vulcan bun", adaugă Mario Consoli, "pentru că în ultima vreme nu a provocat pagube majore. Activitatea sa este un semn că Pământul este viu: fără vulcani nu ar exista viață".
Vulcanul Etna, cu o înălțime de 3.403 metri, este cel mai înalt vulcan activ din Europa și unul dintre cei mai activi din lume.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰