STUDIU: Pinguinii nu se împerechează, de fapt, pe viață. Au loc aproape 21 de "divorţuri" pe an
Pinguinii nu sunt, de fapt, mascotele iubirii veșnice, așa cum se credea anterior. În cadrul unui studiu realizat pe baza unei megacolonii de pinguini mici (Eudyptula minor), cercetătorii din Australia au înregistrat o rată de "divorț" mult mai mare în rândul animalelor decât la oameni.
În timp ce multe specii de pinguini sunt considerate monogame din punct de vedere social, ideea că aceștia își aleg parteneri pe viață și nici măcar nu clipesc din ochi pentru un altul este o concepție greșită comună.
Este adevărat că pinguinii mici de pe insula Phillip din Australia își găsesc adesea același partener de reproducere de la un an la altul. Cu toate acestea, experții sunt de părere că rata despărțirilor în rândul perechilor poate ajunge, uneori, până la 50%.
Aproximativ 21 de divorţuri pe an între pinguini
Pe parcursul a 12 perioade de reproducere, oamenii de știință de la Universitatea Monash au identificat aproape 250 de „divorțuri” în rândul unei cohorte de aproape o mie de pinguini împerecheați. Această rată se traduce în aproximativ 21 de despărțiri pe an, între 2000 și 2013.
- Secretul mortal ascuns în apele Lacului Roz. Animalele sunt transformate în "stane de piatră"
- Încercarea disperată a unui căţeluş de a scăpa din adăpostul unde urma să fie eutanasiat. Cine l-a salvat
- Crimă șocantă în Olanda. Fetiță de 11 ani, înjunghiată pe stradă de un bărbat de 29 de ani
- "Lăsați-i să se joace cu focul". Olanda revoluţionează parcurile: cum vor arăta noile locuri de joacă pentru...
- Primele informaţii oferite de cutiile negre. Cum au încercat piloţii American Airlines să evite impactul cu...
Întreaga megacolonie de pe insula Phillip include peste 37.000 de pinguini mici, însă cercetătorii susțin că dimensiunea eșantionului lor este un bun indiciu pentru ceea ce se întâmplă la scară mai largă, potrivit Mediafax.
Cercetătorii au înregistrat o despărțire de fiecare dată când au identificat un pinguin marcat din sezonul de reproducere al anului precedent care a reapărut în colonie cu un nou partener.
„În vremurile bune, ei rămân în mare parte alături de partenerii lor, deși deseori se întâmplă și câte o aventură”, explică ecofiziologul Richard Reina de la Monash, care a studiat colonia insulară timp de 20 de ani. „Cu toate acestea, după un sezon de reproducere slab, ei pot încerca să găsească un nou partener pentru sezonul următor, pentru a-și spori succesul reproducerii”, adaugă el.
Studiul a fost publicat în Ecology and Evolution.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰