SUA au avertizat în secret Iranul că ISIS urma să comită atentate. Nu se ştie de ce atacurile n-au putut fi împiedicate de Teheran
SUA au avertizat Iranul, în secret, că ISIS urma să comită atentatele din 3 ianuarie, în care au murit 90 de oameni. Nu se ştie de ce atacurile n-au putut fi împiedicate de Teheran.
Statele Unite ale Americii au atenţionat în secret Iranul asupra ameninţării unui atac înainte de dublul atentat sinucigaş revendicat de gruparea Stat Islamic la Kerman, pe 3 ianuarie, atac care a făcut circa 90 de morţi, a afirmat joi un responsabil american, relatează AFP şi Reuters, citate de Agerpres. Washingtonul a transmis informații utile Teheranului, potrivit sursei citate.
SUA au alertat Iranul în secret înainte de atacurile teroriste ale ISIS
Înainte de acest atac, guvernul american "a furnizat Iranului o avertizare în privat asupra unei ameninţări teroriste în interiorul frontierelor iraniene", a spus acest responsabil sub acoperirea anonimatului.
Nu a fost clar de ce iranienii nu au reușit să zădărnicească sau să oprească atacul, au spus mai mulți oficiali americani citaţi de The Wall Street Journal. Mai mult, în ciuda avertismentului american, unii oficiali iranieni cu vederi dure au sugerat public că autorii atacului ar fi avut legături cu SUA și Israel.
- Iranul a bombardat 3 ţări în 2 zile, inclusiv în Pakistan, putere nucleară. Tensiunile cresc în Orientul...
- Războiul din Orientul Mijlociu se extinde. Iranul a atacat cu rachete balistice în Siria și Irak. "Cel mai lung...
- O iraniancă a primit 74 de lovituri de bici din cauza unei poze publicate pe rețelele de socializare. Tânăra a...
- Amenințarea unui conflict mai larg între SUA şi Iran este tot mai ridicată. Teheranul are acum Rusia și China...
- Serviciile americane de informaţii confirmă că filiala ISIS din Afganistan a organizat atentatele din Iran
Nu s-a precizat nici când a fost adresat acest mesaj Iranului, nici pe ce canal de comunicare, nici de către cine.
Dublul atentat sinucigaş a avut loc la Kerman în sudul Iranului în timpul unei ceremonii comemorative lângă mormântul generalului Qassem Soleimani, fostul arhitect al operaţiunilor militare iraniene în Orientul Mijlociu, ucis în ianuarie 2020 într-un atac american în Irak. În total, circa 90 de oameni au murit atunci, printre care femei şi copii, potrivit autorităţilor iraniene. Responsabilul american a invocat politica "de lungă dată" a guvernelor americane succesive menită să prevină alte guverne vizate în caz de ameninţare cu atacuri teroriste.
"Noi furnizăm aceste avertismente pentru că nu vrem să vedem vieţi nevinovate curmate în aceste atacuri teroriste", a subliniat responsabilul american. SUA, care nu întreţin relaţii diplomatice cu Teheranul, acuză Iranul că susţine terorismul în lume prin intermediul unor grupări apropiate precum Hamasul palestinian, Hezbollahul libanez sau rebelii yemeniţi houthi şi grupări armate pro-Iran în Irak.
Statul Islamic și-a revendicat responsabilitatea după atacul de pe 3 ianuarie spunând că doi dintre agenții săi au detonat centuri explozive. Ideologia Statului Islamic, un grup sunit extremist, consideră că musulmanii șiiți, adică majoritatea populației Iranului, sunt infideli. Gruparea Stat Islamic și Iranul au avut numeroase conflicte. ISIS este şi un dușman de moarte al talibanilor din Afganistan.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰