Antena Meniu Search
x

WSJ: Prințul moștenitor al Arabiei Saudite a râs de Joe Biden în privat şi a spus că-l preferă pe Trump

Relațiile dintre Statele Unite și Arabia Saudită s-au desfășurat de-a lungul ultimele decenii pe baza intereselor economice și militare comune și deciziei liderilor de a trece cu vedere opiniile divergente în vederea unui parteneriat care să fie benefic ambelor părți. The Wall Street Journal subliniază că "pactul nescris" între cele două țări este în pericol și asta deoarece între Joe Biden și Mohammed bin Salman nu există încrede și nici măcar respect reciproc.

de Adrian Popovici

la 26.10.2022, 12:21

Joe BIden, președintele SUA, și Mohammed bin Salman, prințul moștenitor al Arabiei Saudite
Prințul moștenitor al Arabiei Saudite a râs de Joe Biden în privat şi a spus că-l preferă pe Trump - Profimedia

Prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman (MBS) își bate joc de președintele Biden în privat, glumind pe seama gafelor acestuia și punând la îndoială capacitățile sale mentală, potrivit unor persoane din interiorul guvernului saudit. El le-a spus consilierilor săi că nu a fost impresionat de Biden încă din perioada în care era vicepreședinte și că îl preferă pe fostul președinte Donald Trump.

În ceea ce îl privește pe Biden, acțiunile sale indică o atitudine similară. A refuzat să vorbească cu prințul Mohammed timp de peste un an, iar când s-au întâlnit în cele din urmă la Jeddah, în iulie, oficialii saudiți prezenți au simțit că președintele american nu a vrut să fie acolo și nu a fost interesat de discuțiile politice, au declarat sursele citate. În schimb, oficialii americani au declarat că Biden a dedicat timp și energie semnificative în cadrul întâlnirilor.

Tensiunile dintre Biden și MBS, accentuează problemele din relația țărilor lor

Forțele geopolitice și economice au condus de ani de zile în relația dintre SUA și Arabia Saudită. Dar dușmănia dintre președintele Biden și prințul Mohammed a adâncit problemele și există riscul ca relația să devină gradual și mai complicată.

Pe acelaşi subiect

"Rareori lanțul așteptărilor încălcate și insultelor percepute și umilințelor a fost mai mare decât este acum", a declarat Aaron David Miller, un diplomat american cu experiență în Orientul Mijlociu. "Nu există aproape nici o urmă de încredere și absolut nici un respect reciproc."

Decizia OPEC+, condusă de Arabia Saudită, de a reduce producția de petrol – urmată de creșterea prețurilor la țiței într-un moment de inflație ridicată chiar înainte de alegerile americane și în ciuda pledoariilor SUA de a se opri – a cimentat hotărârea ambilor lideri de a regândi relația strategică care a susținut economia globală și geopolitica Orientului Mijlociu timp de aproape 80 de ani.

Casa Albă a declarat că Biden dorește să analizeze dacă relația cu Arabia Saudită servește intereselor de securitate națională ale SUA, pe lângă o reevaluare a administrației de anul trecut. Oficialii saudiți spun că ar putea fi momentul să reevalueze și ei relația cu americanii.

Saudiții încearcă să mențină aparențele

Prințul Faisal, ministrul de externe al Arabiei Saudite a negat că prințul Mohammed l-a ridiculizat în privat pe Biden sau le-a spus consilierilor săi că nu este impresionat de el sau că preferă să discute cu Trump.

"Aceste acuzații făcute de surse anonime sunt complet false", a declarat prințul Faisal. "Liderii regatului au avut întotdeauna cel mai mare respect pentru președinții americani, pe baza credinței regatului în importanța unei relații bazate pe respect reciproc", a mai adăugat acesta în timpul unui interviu.

Oficialii americani au declarat că Biden a împins relația dincolo de petrol, prin eforturi pentru aprofundarea legăturilor dintre Arabia Saudită și Israel, două țări care s-au apropiat mai mult sub Trump și sunt aliniate în viziunea lor asupra Iranului ca cea mai mare amenințare a regiunii. Deși cele două nu au relații diplomatice oficiale, ei și-au extins în secret cooperarea în domeniul securității cu ajutorul Casei Albe.

Biden și prințul Mohammed au încercat să construiască o relație personală în timpul vizitei președintelui american la Jeddah. Dar președintele a înfuriat familia regală, aducând în discuție acuzațiile privind încălcările drepturilor omului, au declarat persoane apropiate discuțiilor și chiar scandalul provocat de moartea lui Jamal Khashoggi, un jurnalist saudit cu stabilit la Washington, care a fost ucis de o echipă de agenți saudiți în consulatul din Istanbul al regatului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » WSJ: Prințul moștenitor al Arabiei Saudite a râs de Joe Biden în privat şi a spus că-l preferă pe Trump