Antena Meniu Search
x

Video Summit UE, la Bruxelles: Energia, principalul subiect pe agenda liderilor Uniunii Europene

După reuniunea de ieri, la care a fost invitat preşedintele Joe Biden, liderii din Uniunea Europeană reiau astăzi discuţiile la Bruxelles, cu un subiect important pe agendă: energia. Pe fondul războiului din Ucraina, Uniunea doreşte să renunţe cât mai repede la importul de gaz şi petrol din Rusia. Potrivit Casei Albe, Statele Unite şi Uniunea Europeană vor anunţa o iniţiativă comună de sporire a livrărilor de gaz natural lichefiat spre Europa. 

de Redactia Observator

la 25.03.2022, 08:10

Summit UE, la Bruxelles:
Summit UE, la Bruxelles:

Şefii de stat şi de guvern din Uniunea Europeană au convenit, deja, la precedentul summit de la Versailles, că trebuie să se elibereze de dependenţa energetică faţă de Rusia. 40 la sută din gazul consumat în Uniunea Europeană provine din Rusia, iar 25 la sută din importul de petrol are aceeaşi sursă. Iar sancţiunile tot mai dure adoptate împotriva Moscovei NU se referă, cel puţin deocamdată, la aceste livrări. 

Alexander De Croo: -Nu suntem în război cu noi înşine, nu vom adopta sancţiuni care să ne slăbească pe noi, fără să fie nevoie.

-Deci un embargo total asupra petrolului şi gazului din Rusia este exclus?

-Ar avea un impact devastator asupra economiei europene şi cred că aşa ceva nu este necesar. 

Pe acelaşi subiect

Înaintea întâlnirii cu Joe Biden, Ursula von der Leyen declara că va încerca să asigure livrări suplimentare de gaz lichefiat din Statele Unite cel puţin pentru următoarele două ierni. 

Ursula Von Der Leyen: Este vorba de livrări suplimentare de energie din SUA pentru Uniunea Europeană, pentru a înlocui energia rusească de până acum. Va fi un pas important în această direcţie.

Summit UE la Bruxelles

Liderii europeni vor examina şi subiectul preţurilor energiei care crescuseră accentuat încă dinaintea impunerii sancţiunilor. 

Klaus Iohannis, preşedintele României:  Trebuie să găsim căi prin care putem să aducem preţurile la un nivel rezonabil şi, pe de altă parte, fiecare stat trebuie să găsească metode prin care să protejeze consumatorii vulnerabili. 

Războiul are consecinţe şi asupra pieţei mondiale de alimente. Atât Ucraina cât şi Rusia sunt mari producătoare de cereale iar reducerea livrărilor lor poate duce la creşterea preţurilor. Subiectul se află pe agenda Consiliului European şi a fost discutat ieri cu preşedintele Biden. 

Joe Biden, preşedintele SUA:  Am discutat într-adevăr despre lipsurile de alimente şi ele vor fi reale. În prezent lucrăm, împreună cu prietenii noştri europeni, pentru a stabili ce va fi, ce se poate face pentru a risipi îngrijorarea cu privire la lipsurile de alimente.

În urma discuţiilor, preşedintele Iohannis a declarat că România este într-o situaţie bună în ce priveşte agricultura dar, în urma sancţiunilor impuse Rusiei, sunt posibile şi "mişcări de preţuri" la alimente. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Summit UE, la Bruxelles: Energia, principalul subiect pe agenda liderilor Uniunii Europene