Tăcere ”stranie” în China. Evergrande a ratat deadline-ul de plată și este cu un pas mai aproape de faliment. Undele de șoc s-ar resimți în întreaga lume
Gigantul imobiliar chinez Evergrande a ratat un termen de plată pentru o dobândă de 83,5 milioane de dolari și a intrat în perioada de grație. Oficialii chinezi încearcă acum să limiteze protestele și pierderile de joburi.
Dezvoltatorul imobiliar Evergrande a ratat joi un termen de plată și se apropie de falimentul de care se tem investitorii. Compania, care are datorii totale de aproximativ 305 miliarde de dolari, nu mai are lichidități iar investitorii sunt îngrijorați că un colaps al său ar putea lovi economia Chinei iar undele de șoc s-ar resimți în întreaga lume, relatează The Guardian. Joi trebuia să achite o dobândă de 83,5 milioane de dolari. Deținătorii de obligațiuni nu au fost plătiți și nici nu au primit vreo veste de la companie. Evergrande intră într-o perioadă de grație de 30 de zile. Gigantul va intra în faliment dacă nu-și achită datoria în acest termen.
„Este o tăcere ciudată, deoarece nimeni nu dorește să își asume riscuri masive în această etapă. Nu există niciun precedent, de dimensiunea lui Evergrande ... trebuie să vedem în următoarele 10 zile sau cam așa ceva, înainte de sărbătoarea din China, cum se vor desfășura lucrurile”, a comentat Howe Chung Wan, șef la Principal Global Investors din Singapore.
Banca Centrală a Chinei a injectat din nou vineri numerar în sistemul bancar, un semnal de sprijin pentru piețe. Dar autoritățile tac în legătură cu situația dificilă a lui Evergrande, iar presa de stat nu a oferit niciun indiciu despre un potențial pachet de salvare. Acțiunile Evergrande au scăzut vineri cu 11,6% în Hong Kong.
Saga Evergrande a fost urmărită îndeaproape în ultimele zile de presa din China și cea internațională. Unii au numit-o „momentul Lehman Brothers din China”, cu referire la falimentul băncii americane care a declanșat criza din 2008. Vineri, unele bănci chineze au dezvăluit sumele pe care Evergrande le-a împrumutat de la ei, insistând că pot face față dacă dezvoltatorul imobiliar nu-și poate achita datoriile.
- Lumea, în pragul unei crize financiare ca în 2008. Ce efecte ar putea avea prăbușirea gigantului chinez...
- Bula imobiliară a Chinei ameninţă întreaga planetă. Un video dramatic cu 15 blocuri demolate într-un minut...
- Vine o nouă criză financiară? Evergrande, cel mai îndatorat dezvoltator imobiliar din lume, la un pas de...
Unul dintre cei mai mari creditori, Zheshang Bank, a declarat că Evergrande are o datorie la el de 588 de milioane de dolari, adăugând că are „garanții suficiente” și că „riscul general este controlabil”. Banca de Dezvoltare Shanghai Pudong susține că împrumuturile lor sunt mici, legate de proiecte individuale și garantate cu teren. Banca Pudong susține că se află în „comunicare strânsă” cu Evergrande.
Evergrande a promis că va discuta telefonic cu unii investitori. Alți creditori așteaptă să vadă dacă guvernul va interveni pentru o restructurare. Economiștii susțin că, dacă Beijingul se va implica, cel mai probabil va fi pentru a se asigura că familiile primesc apartamentele pentru care au plătit deja și nu pentru a salva băncile sau alți creditori.
Evergrande este unul dintre cele mai mari conglomerate din sectorul privat din China, cu peste 200.000 de angajați, 1.300 de proiecte în 280 de orașe și active de 2300 de miliarde de yuani. Alți dezvoltatori majori nu au raportat probleme similare. Cu toate acestea, sute de dezvoltatori mai mici s-au închis de când autoritățile de reglementare au început să strângă șurubul la finanțări în 2017. În ultimele săptămâni, protestatarii s-au adunat în afara sediului Evergrande din Shenzhen, sudul Chinei, pentru a-și cere banii.
Autoritățile de reglementare au transmis companiei să „comunice proactiv” cu deținătorii de obligațiuni și să evite neplata datoriilor. Între timp, potrivit Bloomberg, factorii de decizie politică încearcă să afle cine deține obligațiunile dezvoltatorului.
Miercuri, Evergrande a anunțat că a încheiat un acord cu un deținător de obligațiuni chineze în baza căruia a plătit dobânzile obligațiunilor sale interne, estimate la 35,9 milioane dolari. Cu toate acestea, agenția de rating Fitch și-a redus prognozele referitoare la creșterea economică a Chinei din cauza îngrijorărilor cu privire piața imobiliară și a temerilor legate de Evergrande.
Beijingul se teme să nu fie afectată întreaga economie chineză precum și stabilitatea socială. În ultimele zile, conducerilor locale li s-a cerut să limiteze undele de șoc dacă Evergrande cade. Oficialii au fost însărcinați să prevină neliniștile și să atenueze impactul asupra cumpărătorilor de locuințe și a pierderilor de locuri de muncă.
Autoritățile au transmis provinciilor să monitorizeze îndeaproape instabilitatea socială și economică care ar putea apărea dacă Evergrande intră în faliment. Nu este clar dacă oficialii consideră că Evergrande ar trebui să impună în cele din urmă pierderi creditorilor offshore. Asta va diminua elanul investitorilor străini în viitor, spun analiștii.
„O mulțime de chinezi au multe de pierdut dacă prețurile locuințelor scad ca urmare a prăbușirii necontrolate a Evergrande. Va afecta încredere oamenilor. Dar, de partea cealaltă, dacă oamenii văd că guvernul ajută prea mult pe Evergrande, va provoca un risc moral", a declarat analistul Dexter Roberts.
Problemele lui Evergrande sunt doar vârful aisbergului de pe piața imobiliară din China, în trecut neîngrădită. UBS estimează că există 10 dezvoltatori cu poziții de potențial risc, cu vânzări contractuale combinate de 286 miliarde de dolari - sau de 2,7 ori mai mare ca Evergrande.
În ultimele săptămâni, Xu Jiayin, care a fondat Evergrande în 1996 în Guangzhou, și-a îndemnat cei 123.276 de angajați să se unească și să „muncească din greu în fața adversităților”. Într-un mesaj trimis la începutul acestei săptămâni, Xu a spus că instituția va „ieși în curând din întuneric”.
Dar chinezii și-au pierdut încrederea în Evergrande și Xu, cândva cel mai bogat om din Asia. Astfel că nu doar clienții, ci și angajații s-au alăturat protestelor în fața sediului companiei din sudul Chinei. „Evergrande, dă-mi înapoi banii câștigați cu sânge și transpirație!” a strigat un protestatar.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰