Antena Meniu Search
x

Țara care le-a interzis rușilor să mai cumpere case și apartamente

Parlamentul Lituaniei a decis marţi să le interzică cetăţenilor ruşi să cumpere proprietăţi imobiliare în ţara baltică, invocând riscuri pentru securitatea naţională, relatează Reuters, potrivit news.ro.

de Redactia Observator

la 04.04.2023, 17:28

capitala Lituaniei Vilnius
Țara care le-a interzis rușilor să mai cumpere case și apartamente - Shutterstock (arhivă)

Interdicţia, care va fi în vigoare până în 2024, nu se va aplica ruşilor cărora li se acordă rezidenţă în ţară. De asemenea, Parlamentul a oprit eliberarea de noi vize pentru cetăţenii Rusiei şi ai aliatului său Belarus.

Mulţi dintre cetăţenii celor două ţări care au asupra lor alte documente de călătorie, cum ar fi vizele eliberate anterior, vor fi supuşi unor "verificări individuale extinse" la frontieră pentru a se stabili dacă reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale.

"Marea majoritate a cetăţenilor ruşi sprijină acţiunile militare agresive ale ţării lor şi nu iau măsuri pentru a opri agresiunea regimului, astfel încât ei împart responsabilitatea", a declarat în parlament ministrul adjunct de externe, Jurgita Neliupsiene, în martie, când a prezentat proiectul de lege.

Finlanda a aderat la NATO

Pe acelaşi subiect

Finlanda s-a alăturat oficial marți alianței militare NATO, o lovitură majoră pentru Rusia care asistă la o realiniere istorică în Europa după ce Moscova a invadat Ucraina, relatează AP. 

Finlanda a devenit membru oficial după ce ministrul său de Externe i-a predat secretarului de stat al SUA, Antony Blinken, documentele de finalizare a procesului de aderare. Departamentul de Stat al SUA este cel care păstrează documentele de aderare la NATO. Moscova amenință cu "contramăsuri".

Ministrul Afacerilor Externe al Finlandei, Pekka Haavistom, a semnat azi documentul privind aderarea țării la NATO şi l-a predat secretarului de stat al SUA, Antony Blinken. Helsinki a intrat oficial în cea mai mare alianță de securitate din lume. În prezent, lungimea frontierei Rusiei cu statele membre NATO s-a dublat. Aderarea Finlandei reprezintă o schimbare majoră în peisajul de securitate al Europei.

Finlanda a adoptat un statut neutru după ce a fost învinsă în al Doilea Război Mondial. Însă liderii săi au anunţat la doar câteva luni după ce Vladimir Putin a invadat Ucraina că doresc să se alăture alianței. Putin s-a plâns în mod repetat de extinderea NATO înainte de invazia rusă în Ucraina.

Aderarea Finlandei reprezintă un eșec pentru Vladimir Putin

Mișcarea este o lovitură strategică și politică pentru Putin, care s-a plâns de multă vreme de extinderea NATO către Rusia și a folosit parțial asta ca o justificare pentru invadarea Ucrainei. Alianța susţine că nu reprezintă nicio amenințare pentru Moscova.

Rusia a avertizat că va fi forțată să ia "măsuri de răzbunare" pentru a aborda ceea ce ea a numit amenințări de securitate create de aderarea Finlandei. De asemenea, a avertizat că-şi va consolida forțele în apropierea Finlandei dacă NATO va trimite trupe sau echipamente suplimentare în cea de-a 31-a țară membră. Suedia vecină, care a evitat alianțele militare mai bine de 200 de ani, a solicitat şi ea să devină membră după ce invadarea Ucrainei a triumis fiori reci vecinilor Rusiei. Dar procesul de aderare în cazul ei a fost îngreunat de opoziţia Turciei și Ungariei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Stiri externe » Țara care le-a interzis rușilor să mai cumpere case și apartamente