Antena Meniu Search
x

Tensiuni în Spania: Parchetul catalan a ordonat forţelor de poliţie din această regiune să împiedice referendumul de autodeterminare

Parchetul catalan a ordonat marţi tuturor forţelor de poliţie din această  regiune spaniolă să împiedice referendumul de autodeterminare convocat de guvernul regional şi interzis de instanţele judecătoreşti, relatează AFP.

- euobserver

Parchetul catalan a ordonat marţi tuturor forţelor de poliţie din această  regiune spaniolă să împiedice referendumul de autodeterminare convocat de guvernul regional şi interzis de instanţele judecătoreşti, relatează AFP.

Într-un document publicat marţi, procuratura s-a adresat 'tuturor unităţilor de poliţie', Gărzii Civile, poliţiei naţionale şi poliţiei regionale catalane Mossos d'Esquadra, aflată sub autoritatea guvernului catalan, şi le-a ordonat să acţioneze împotriva autorităţilor, funcţionarilor sau persoanelor fizice 'pentru a evita comiterea de infracţiuni'. 

"Ofiţerii de poliţie vor adopta în mod direct măsurile necesare pentru a confisca mijloacele sau instrumentele destinate pregătirii sau organizării referendumului ilegal", se arată în documentul parchetului, referindu-se la scrutinul prevăzut pentru 1 octombrie.

Aceste măsuri includ confiscarea "urnelor, a buletinelor de vot, formularelor electorale, materialelor de propaganda electorală, echipamentelor informatice, precum şi a oricăror altor materiale pentru difuzarea, promovarea sau organizarea referendumului ilegal".

Pe acelaşi subiect

 Guvernul regional prezidat de separatistul Carles Puigdemont a convocat săptămâna trecută un referendum de autodeterminare şi este hotărât să-l organizeze în pofida interdicţiei venite din partea Curţii Constituţionale şi a opoziţiei guvernului central condus de Mariano Rajoy.

Parchetul catalan a cerut ca Carles Puigdemont şi membrii guvernului său să fie urmăriţi în justiţie, acuzându-i de nesupunere faţă de instituţiile democratice şi de deturnare de fonduri publice, pentru acest ultim delict ei riscând pedepse de până la opt ani de închisoare. El a cerut de asemenea închiderea site-ului de promovare a referendumului şi a făcut apel la mass-media să nu difuzeze publicitate legată de referendum.

Solicitarea pune în dificultate Mossos d'Esquadra, în condiţiile în care parchetul i-a ordonat să acţioneze împotriva guvernului regional de care depinde în mod direct.

"Mossos d'Esquadra este aici pentru a-i servi pe toţi cetăţenii, nu doar câţiva", a declarat marţi dimineaţa ministrul spaniol al justiţiei Rafael Catala la televiziunea publică.

Sursă: Agerpres.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Tensiuni în Spania: Parchetul catalan a ordonat forţelor de poliţie din această regiune să împiedice referendumul de autodeterminare