Antena Meniu Search
x

"Thriller electoral" în Norvegia! Echipa de dreapta, în exerciţiu, înfruntă stânga în cadrul alegerilor legislative

Secţiile de votare au fost deschise luni în Norvegia în cadrul unor alegeri legslative prezentate drept un "thriller electoral” în care echipa de dreapta, în exerciţiu, înfruntă stânga, relatează AFP.

Secţiile de votare au fost deschise luni în Norvegia în cadrul unor alegeri legslative prezentate drept un "thriller electoral” în care echipa de dreapta, în exerciţiu, înfruntă stânga, relatează AFP.

Blocul numit ”burghez”, condus de premierul conservator Erna Solberg, şi opoziţia condusă de laburistul Jonas Gahr Støre, sunt cot la cot în ultimele sondaje.

Doar un singur mandat - din 169 - îi desparte să obţină majoritatea, potrivit unei compilaţii a unor anchete de opinie realizate de Polls of polls.

Editorialiştii evocă ”cel mai mare thriller de multe decenii” încoace, în acest bogat regat nordic cu 5,3 milioane de locuitori, consacrat drept ţara cea mai fericită din lume într-un raport foarte oficial al ONU, publicat în martie.

Pe acelaşi subiect

Secţiile de votare au fost deschise la ora locală 9.00 (10.00, ora României) şi vor fi închise la ora locală 21.00 (22.00, ora României), ora la care urmează să fie publicate primele rezultate parţiale.

Aflat la putere din 2013, Guvernul din care fac parte conservatori şi populişti ”light” din cadrul Partidului Progresului (antimigraţie) a făcut campanie promiţând continuitatea, angajându-se să continue scăderea impozitelor în vederea susţinerii une economii convalescente după prăbuşirea preţului petrolului.

Norvegia este cel ma mare producător de hidrocarburi în Europa de Vest.

Støre, un milionar licenţial la Sciences Po Paris, promite o creştere a cotelor de impozitelor ”celor mai bogaţi” cu scopul de a consolida statul-providenţă drag norvegienlor şi de a reduce inegalităţile.

”Avem nevoie de o schimbare acum, pentru că suntem pe cale să ne îndepărtăm unii de alţii”, a declarat liderul laburist, în vârstă de 57 de ani, după ce a votat duminică, o posibilitate oferită în numeroase municipalităţi.

Peste un milion de alegători, din cei 3,76 de milioane de înscrişi, au recurs la votul anticipat.

Solberg, o politiciană experiemntată, în vârstă de 56 de ani, urma să voteze către ora locală 10.30 (11.30, ora României), în oraşul ei natal, Bergen (vest).

Sursă: news.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri externe » "Thriller electoral" în Norvegia! Echipa de dreapta, în exerciţiu, înfruntă stânga în cadrul alegerilor legislative