Antena Meniu Search
x

Curs valutar

"Toţi ochii pe Rafah". De unde provine imaginea şi cum a păcălit algoritmul pentru a se viraliza pe Instagram

Război Israel - Hamas. O imagine generată cu ajutorul inteligenţei artificiale care înfăţişează taberele de refugiaţi din Gaza face înconjurul internetului. Fotografia este însoţită şi de sloganul "Toți ochii pe Rafah". Postarea a fost distribuită de peste 47 de milioane de ori de către utilizatorii Instagram, inclusiv de celebrități precum Dua Lipa, Lewis Hamilton și Bella Hadid. Mesajul vine în contextul bombardamentelor israeliene tot mai intense asupra oraşului Rafah, şi a devenit de ceva vreme un slogan central al manifestanţilor pro-palestinieni.

de Redactia Observator

la 31.05.2024 , 11:14

Imaginea generată de inteligenţa artificială a devenit virală şi a fost distribuită de peste 47 de milioane de ori pe Instagram. Fotografia reflectă situația din Rafah, în sudul Fâșiei Gaza, unde cel puţin 45 de persoane au murit în urma bombardamentelor israeliene, pe 26 mai, provocând un tsunami de reacţii internaționale puternice

Pe Instagram, începând din 2021, funcția „Add me” permite utilizatorilor să partajeze o imagine de pe propriul cont, în format „story”, și îi permite autorului original să vadă ce alți utilizatori au redistribuit-o. În acest caz, sloganul "Toți ochii pe Rafah" de pe Instagram trimite la contul „shahv4012”. Potrivit informațiilor afișate, acesta aparține unui tânăr fotograf din Malaezia. 

Un jurnalist BBC remarcă faptul că: „cu zeci de milioane de distribuiri prin intermediul Instagram Story în mai puțin de 48 de ore și distribuiri ulterioare pe Twitter, Facebook și TikTok, această imagine a devenit acum cea mai virală imagine generată de Inteligența Artificială pe care am văzut-o vreodată”.

Vezi și

Imaginea s-a viralizat fulgerător

Pe acelaşi subiect

Pe contul său, în stories, fotograful face referiri repetate la creația sa, evocând succesul viral al imaginii. De asemenea, folosește și alte imagini, create tot de inteligența artificială, care îl înfăţişează pe premierul israelian Benjamin Netanyahu în detenție, cu comentariul „Satanyahu”. Într-un alt story a postat o imagine în care Israelul este șters de pe hartă, fiind înlocuit cu cuvântul „Palestina”, scrie BFM TV.

După viralizarea masivă a acestei imagini, alți utilizatori de Internet au distribuit, la rândul lor, imagini generate de inteligența artificială. O imagine cu mesajul "Unde te uitai pe 7 octombrie?", reprezentând un copil israelian în fața unui bărbat înarmat din Hamas și referindu-se la atacurile teroriste din 7 octombrie 2023, a fost distribuit de 400.000 de ori.

Viralizarea conținutului creat de AI este o provocare majoră pentru Facebook și Instagram, în special din cauza riscurilor de dezinformare sau manipulare a imaginii. Compania Meta a dat asigurări că va începe „etichetarea conținutului generat de AI în mai 2024”. Un avertisment care nu a fost aplicat acestor imagini legate de situația din Gaza.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunt pregătite autorităţile să facă faţă potopului care se abate peste România în acest weekend?
Observator » Ştiri externe » "Toţi ochii pe Rafah". De unde provine imaginea şi cum a păcălit algoritmul pentru a se viraliza pe Instagram