Antena Meniu Search
x

Ucraina anunţă că a început deja contraofensiva: Sunt zeci de acțiuni diferite de distrugere a forțelor ruse

Război în Ucraina. Mult aşteptata contraofensivă ucraineană împotriva trupelor ruse este în curs de desfăşurare, a declarat joi consilierul şefului administraţiei prezidenţiale de la Kiev, Mihailo Podoliak. 

de Redactia Observator

la 25.05.2023, 17:45

Ucraina anunţă că a început deja contraofensiva: Sunt zeci de acțiuni diferite de distrugere a forțelor ruse
Ucraina anunţă că a început deja contraofensiva: Sunt zeci de acțiuni diferite de distrugere a forțelor ruse - Profimedia

"Contraofensiva are loc deja de câteva zile", a declarat el într-un interviu acordat miercuri seara televiziunii italiene Rai, care l-a difuzat joi dimineaţa. "Acesta este un război intens de-a lungul unei frontiere de 1.500 kilometri. Acţiunile noastre au început deja", a adăugat Podoliak, consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski. Separat, într-un mesaj publicat ulterior,  joi, pe Twitter, Podoliak a oferit câteva explicaţii.

"1. Contraofensiva nu este un "eveniment unic" care va începe la o anumită oră a unei anumite zile, cu o tăiere solemnă de panglică roșie. 2. Sunt zeci de acțiuni diferite de distrugere a forțelor ruse de ocupație în direcții diferite, care au avut loc deja ieri, au loc astăzi și vor continua şi mâine. 3. Distrugerea intensivă a logisticii inamice este, de asemenea, o contraofensivă.",  a mai scris Podoliak.

În cadrul interviului acordat Rai, Mihailo Podoliak a negat că Kievul ar fi implicat în recentele atacuri din regiunea rusă Belgorod, situată la frontiera cu Ucraina. Pe de altă parte, publicaţia americană The New York Times dezvăluie, citând oficiali americani că ucrainenii au comis cel mai probabil atacul cu drone de la Kremlin şi tot ei se află în spatele raidurile din Belgorod

Combatanţi ruşi, opozanţi ai preşedintelui Vladimir Putin care îşi au baza în Ucraina - Corpului Voluntarilor Ruşi (Russki Dobrovolceski Korpus, RDK) şi Legiunea "Libertate pentru Rusia" - au revendicat incursiunea armată dinspre teritoriul Ucrainei în regiunea rusă Belgorod de zilele trecute, avertizând că au de gând să repete raiduri de acest gen, conform agenţiilor internaţionale de presă.

Pe acelaşi subiect

Podoliak: Ce se întâmplă în Belgorod este un şoc pentru Putin şi va duce la sfârşitul său

Rusia şi preşedintele rus Vladimir Putin nu sunt capabili nici măcar să-şi apere propriul teritoriu, a spus Podoliak, referindu-se la luptele date în acea zonă. "Ceea ce se întâmplă în regiunea de frontieră este un şoc pentru Putin şi va duce la sfârşitul său", a apreciat oficialul ucrainean.

Ucraina nu doreşte să atace teritoriul rus, a insistat Podoliak. Adresându-se jurnalistului italian, consilierul preşedinţiei de la Kiev a afirmat: "Noi folosim armele pe care ni le-aţi dat pentru a distruge poziţiile ruse din teritoriile ocupate de Moscova, inclusiv Donbas şi Crimeea". Dacă s-ar livra şi avioane F-16, spaţiul aerian al Ucrainei ar putea fi "în sfârşit" acoperit, a spus el.

Remarcând că, în prezent, Ucraina dispune de rachete Storm Shadow cu rază lungă de acţiune, tancuri Leopard şi alte echipamente occidentale, Podoliak a menţionat că "dacă le-am fi avut acum un an, războiul s-ar fi încheiat până astăzi", potrivit agenţiei de presă Interfax-Ukraina.

Ruşii au inundat câmpurile în două zone din Zaporojie pentru a preveni un avans ucrainean

Forţele ruse, care ocupă o parte din regiunea Zaporojie, în sud-estul Ucrainei, au inundat câmpurile în două zone din apropierea liniei frontului în scopul de a preveni un eventual avans ucrainean, a declarat joi primarul legitim al oraşului Melitopol pe contul sau de Telegram.

"Pentru a-şi întări apărarea în jurul oraşului Melitopol, ei folosesc tot ce au la îndemână, de la liniile de apărare din al Doilea Război Mondial până la apă", susţine Ivan Fedorov, primarul ucrainean al acestui oraş transformat de forţele ruse în capitala teritoriului ocupat din regiunea Zaporojie. "Ei inundă câmpurile atât lângă linia frontului, cât şi în direcţia Crimeii, în apropiere de Iakimovka", a spus primarul Fedorov, care încearcă să-şi îndeplinească în continuare atribuţiile de pe teritoriul controlat de Kiev în Zaporojie.

El a avertizat şi în alte ocazii că trupele ruse inundă câmpurile din regiune pentru a opri un posibil avans ucrainean. Forţele ruse inundă aceste terenuri folosind canale de irigaţii, potrivit lui. Primarul legitim al oraşului Melitopol a afirmat, de asemenea, că forţele ruse îşi mută bazele pe care le instalaseră în oraş în pădurile şi terenurile din jur, unde se presupune că sapă tranşee.

La rândul său, Statului Major General ucrainean declară că forţele ruse din Zaporojie se pregătesc de săptămâni întregi pentru a se apăra împotriva mult aşteptatei contraofensive ucrainene. Având în vedere poziţia sa geografică, regiunea Zaporojie, unde se află cea mai mare centrala nucleară din Ucraina şi din Europa, este esenţială pentru ambiţiile Kievului de a recuceri peninsula Crimeea, anexată de Moscova în 2014.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că atacul Iranului asupra Israelului va escalada într-un conflict la scară largă?

Observator » Stiri externe » Ucraina anunţă că a început deja contraofensiva: Sunt zeci de acțiuni diferite de distrugere a forțelor ruse