Antena Meniu Search
x

Ucraina vrea ca aderarea la UE să fie discutată separat de a Georgiei sau Moldovei. Kuleba: Se agaţă cu maşinile de trenul nostru spre Bruxelles

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, susţine că cererea de aderare a ţării sale la Uniunea Europeană ar trebui să fie luată în considerare separat faţă de cele ale Georgiei şi Republicii Moldova, considerând că acestea nu fac altceva decât să profite de "trenul" lui spre Bruxelles.

de Redactia Observator

la 08.03.2022, 12:01

Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba
Ministrul de externe al Ucrainei, Dmitro Kuleba, a criticat decizia Georgiei şi Moldovei de a nu sancţiona Rusia - Hepta

Dmitro Kuleba a avut un mesaj nemilos la adresa Georgiei şi Republicii Moldova, în contextul aderării Ucrainei la Uniunea Europeană. Conform unui comunicat al cabinetului ministrului de Externe, remis pentru publicaţia European Pravda, Dmitro Kuleba spune că ucrainenii apără pacea şi securitatea Europei cu costul propriilor vieţi, iar acum Ucraina a devenit chiar un avanpost al Uniunii Europene, care opreşte răul distrugător din Rusia din drumul spre continentul european. 

"Cu tot respectul pentru partenerii noştri georgieni şi moldoveni, cererile de aderare ale Republicii Moldova şi Georgiei la Uniunea Europeană arată acum ca o încercare de a-şi lega maşinile de un tren de mare viteză ucrainean care se îndreaptă spre Bruxelles", a spus Kuleba.

"Cererea de aderare a Ucrainei la UE ar trebui luată în calcul separat de cele ale Georgiei şi Republicii Moldova", mai spune ministrul Afacerilor Externe.

Kuleba critică lipsa de sancţiuni împotriva Rusiei

Pe acelaşi subiect

Acesta a menţionat totuşi că sprijină integrarea celor două ţări în blocul comunitar şi că nu îşi doreşte ca locuitorii lor să treacă prin ororile la care sunt supuşi acum ucrainenii.

"Apreciem solidaritatea Georgiei şi Republicii Moldova cu Ucraina, suntem recunoscători pentru ajutorul umanitar acordat ucrainenilor care suferă în urma atacului Rusiei. Totuşi, din păcate, până acum nici Georgia şi nici Republica Moldova nu au sprijinit sancţiunile Uniunii Europene împotriva Moscovei pentru crimele de război. 

O astfel de poziţie nu corespunde cu o relaţie de parteneriat între cele trei ţări şi ilustrează clar lipsa de dorinţă de la Tbilisi şi Chişinău de a contribui realmente la securitea Europei", a mai spus ministrul în comunicat.

Aderarea Ucrainei la UE va fi discutată în ”zilele următoare”

Cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană va fi discutată în ”zilele următoare”, a declarat, luni, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, într-o postare pe Twitter. Mai multe țări din vestul Uniunii Europene resping deocamdată solicitările ca blocul să acorde Ucrainei statutul de țară candidată, un prim pas către aderarea la UE, transmite Bloomberg.

”UE reiterează sprijinul ferm oferit Ucrainei în eforturile de a atenua suferinţele umanitare provocate de agresiunea Rusiei şi de a asigura securitatea nucleară. Solidaritatea, prietenia şi asistenţa fără precedent a UE pentru Ucraina sunt de neclintit”, a precizat Charles Michel.

Preşedintele Zelenski a postat şi el pe Twitter că a discutat cu preşedintele Consiliului European, scrie news.ro. ”S-a discutat despre ameninţarea la adresa centralelor nucleare, bombardarea infrastructurii critice şi a civililor. Trebuie să oprim acest lucru. Am discutat despre aderarea Ucrainei la UE. Poporul Ucrainei merită acest lucru. Opriţi Rusia”, a subliniat Zelenski.

Cu toate acestea, potrivit unor surse citate de Bloomberg, mai multe state UE, printre care se numără Germania și Olanda, s-ar opune acordării statutului de țară candidat Ucrainei în această săptămână. Principalul motiv este acela că se dorește ca toate eforturile de acum să fie îndreptate spre acordarea de sprijin practic Ucrainei și pe încheierea războiului, mai degrabă decât să se angajeze într-un proces care ar putea dura cel puțin un deceniu, a spus unul dintre diplomați.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri externe » Ucraina vrea ca aderarea la UE să fie discutată separat de a Georgiei sau Moldovei. Kuleba: Se agaţă cu maşinile de trenul nostru spre Bruxelles