Antena Meniu Search
x

Video Armele "inventate" de ucraineni pentru a face față atacurilor ruşilor: se folosesc de ATV-uri și trotinete electrice

Războiul contra Rusiei îi obligă pe ucraineni să lupte cu absolut tot ce au în dotare. Iar dacă nu au ceva, inventează. Ultimele pe listă, ATV-uri pe care sunt amplasate rachete antitanc, motociclete şi chiar trotinete electrice folosite pentru deplasarea mai rapidă a trupelor. Astfel de tactici de luptă sunt din ce în ce mai întâlnite pe frontul din Ucraina. ATV-urile sunt folosite mai ales de trupele speciale. 

Laurenţiu Rădulescu
de Laurenţiu Rădulescu

la 01.06.2022, 22:10

Vezi și

În mod normal, Geon Strike 1000 sunt fabricate pentru civili. ATV-ul a fost modificat însă. Are două locuri şi o platformă în spate, adaptată pentru amplasarea de lansatoare antitanc. Aici militarii au fixat un trepied cu un suport pentru rachete antitanc Stugna P. 

Sunt dispozitive ghidate care pot lovi pe timp de zi la o distanţă de 5,5, kilometri iar pe timpul nopţii la aproape 3 kilometri. Racheta are aproximativ 97 de kilograme şi un calibru de 152 de milimetri. Odată distrusă ţinta, militarii ucraineni se pot retrage rapid din zona în care au acţionat, chiar dacă distanţele sunt lungi, iar terenul e accidentat.

Război Rusia - Ucraina. Inovații pe câmpul de luptă

 Nu e prima dată când apar astfel de inovaţii. Şi trupele americane au folosit astfel de ATV uri în conflictul din Afganistan.

Pe acelaşi subiect

Virgil Bălăceanu, general: "Lupta armată presupune şi o adaptabilitate. Cu tot ce ai. Pentru o mobilitate mai bună poţi să foloseşti ATV-ul şi trimiţi o echipă dotată cu rachete antitanc pe direcţia pe care deja ştii că se deplasează tancurile, blindatele inamicului. Are o viteză foarte bună şi îţi permite să acţionezi în timp scurt".

Şi nu doar ATV-urile ajung la război. Pe reţelele de socializare soldaţii pozează pe motociclete sau trotinete electrice care tractează diferite dispozitive explozive. 

Virgil Bălăceanu, general: "Dacă nu poţi să loveşti cu dronele sau cu alte sisteme de lovire, foloseşti aceste echipe, să le spunem echipe antitanc. Şi rachetele antitanc sunt nişte arme inteligente, de aici şi eficienţa lor".

Iar asta se vede pe teren. Ucrainenii au publicat imagini cu cel mai modern tanc rusesc, T90 M, distrus cu un lansator de rachete primit din Suedia.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri externe » Armele "inventate" de ucraineni pentru a face față atacurilor ruşilor: se folosesc de ATV-uri și trotinete electrice