UE anunţă că nu există discuții pentru a cumpăra Sputnik V, vaccinul rusesc COVID-19
Comisia Europeană a declarat joi că nu există discuții în curs cu privire la cumpărarea vaccinului rusesc împotriva coronavirusului Sputnik V, la câteva ore după ce autoritatea de reglementare a medicamentelor din UE a început să revizuiască vaccinul pentru o eventuală aprobare.
UE nu se gândeşte să cumpere vaccinul Covid Sputnik V
Blocul european a semnat până acum contracte de aprovizionare cu șase producători de vaccinuri din Europa și SUA pentru un total de aproape 2,6 miliarde de doze pentru populația de 450 de milioane. De asemenea, sunt negocieri în curs cu alte două companii occidentale.
"În prezent, nu există discuții în desfășurare pentru a integra vaccinul Sputnik în portofoliu", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene, într-o conferință de presă.
Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat anterior că a început o revizuire a vaccinului Sputnik V din Rusia, care ar putea duce la aprobarea sa pentru utilizare în toate cele 27 de țări ale UE.
Sputnik V a fost deja aprobat sau este evaluat pentru aprobare în trei state membre ale UE - Ungaria, Slovacia și Republica Cehă - și oficialii UE au declarat că Bruxelles-ul ar putea începe negocieri cu un producător de vaccinuri dacă cel puțin patru țări membre o solicită.
"Doar pentru că un vaccin este aprobat la nivel european, în urma unei evaluări pozitive de către EMA, nu înseamnă că există vreo obligație pentru Comisie să îl includă în portofoliul nostru", a spus un al doilea purtător de cuvânt al Comisiei.
Oficialii UE au spus că fabricile de producție ale Sputnik trebuie evaluate și că nu este clar câte doze pot produce pe termen scurt.
"În acest stadiu există încă o părere foarte solidă (în rândul statelor membre UE) că nu vom împinge inoculări de vaccinuri care nu au fost aprobate de EMA", a spus un diplomat senior al statului membru, citat de Reuters.
Aprobările naționale de urgență sunt permise în conformitate cu normele UE, dar expun țările la riscuri de răspundere dacă ceva nu merge bine cu un vaccin, în timp ce o autorizație EMA oferă o protecție legală mai mare.
Un oficial a declarat că au existat discuții preliminare între membrii UE cu privire la dacă vor purta discuții cu dezvoltatorii vaccinului rus, dar nu s-a pus nimic concret pe masă.
Țările UE sunt libere să cumpere vaccinuri care nu au fost alocate de UE în ansamblu, dar li se recomandă să se abțină de la discuții și acorduri paralele dacă UE negociază o achiziție comună.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰