Antena Meniu Search
x

UE și NATO trag alarma cu privire la traficul de armament din Ucraina. Se tem că nu pot controla unde ajung armele după ce trec granița

NATO și UE trag un semnal de alarmă cu privire la riscul de contrabandă cu arme din Ucraina şi solicită o monitorizare mai bună a armelor pentru ca acestea să nu ajungă pe piața neagră a Europei, relatează Financial TimesRăzboi Rusia - Ucraina, ziua 140 LIVE TEXT

de Redactia Observator

la 13.07.2022, 16:02

UE și NATO trag alarma cu privire la traficul de armament din Ucraina. Se tem că nu pot controla unde ajung armele după ce trec granița
Ucrainenii se pregătesc să tragă cu un lansator de rachete multiple BM-21 Grad lângă Izium, la sud de Harkov, pe 11 iunie 2022 - Profimedia

State membre NATO și UE depun eforturi pentru o mai bună monitorizare a armelor furnizate Ucrainei. Se tem că grupări criminale vor scoate ilegal din țară armele și le vor introduce pe piața neagră din Europa. De când Rusia a declanşat războiul împotriva Ucrainei, statele occidentale au promis sprijin militar de peste 10 miliarde de dolari, care cuprinde de la lansatoare portabile de rachete și vehicule blindate până la puști și cantități mari de muniție.

În prezent, câteva state NATO discută cu Kievul forme de urmărire a armelor furnizate Ucrainei sau liste detaliate de inventar, au declarat pentru Financial Times doi oficiali occidentali, la curent cu discuțiile.

Traseul armelor occidentale către Ucraina

Guvernul Ucrainei implementează un sistem mai extins de monitorizare și urmărire a armelor cu ajutorul țărilor occidentale, a declarat o a treia persoană. "Toate armele aterizează în sudul Poloniei, sunt expediate la graniță și apoi sunt urcate în vehicule de transport: camioane, camionete şi uneori mașini private. Din acel moment nu mai știm locația lor și nici nu avem idee unde merg, unde sunt folosite sau dacă rămân în țară”, a spus unul dintre oficialii occidentali. 

Pe acelaşi subiect

Riscul ca armele americane trimise în Ucraina să ajungă pe mâini greșite face parte dintr-o "serie de considerații”, având în vedere "situația provocatoare” de pe teren, a declarat marţi Bonnie Denise Jenkins, subsecretar american pentru controlul armelor și securitate internațională.

"SUA își asumă foarte serios responsabilitatea de a proteja tehnologiile de apărare de origine americană şi prevenirea deturnării sau proliferării ilicite a acestora”, a mai declarat Jenkins, adăugând că SUA sunt în "contact permanent” cu Kievul în această problemă. "Suntem încrezători în angajamentul guvernului ucrainean de a proteja în mod corespunzător armele SUA şi de a răspunde pentru ele”, a adăugat Jenkins.

"Orice transport de arme, fie în Ucraina, fie în afara acesteia, atunci când sunt necesare reparații, este foarte atent monitorizat și supravegheat atât de Ucraina, cât și de partenerii noștri internaționali”, a declarat Yuriy Sak, un consilier al ministrului Apărării al Ucrainei. 

Problema traficului de arme din Ucraina a fost discutată în cadrul unei reuniuni a miniștrilor de interne din UE săptămâna aceasta, iar Comisia Europeană a lansat luni un program de asistenţă în R.Moldova  pentru a oferi expertiză și cooperare în combaterea unor probleme precum contrabanda cu arme.

"Este greu să evităm traficul sau contrabanda, nu am reușit acest lucru în fosta Iugoslavie și probabil că nu o vom evita în Ucraina”, a declarat vineri, Jana Cernochova, ministrul ceh al Apărării. Ea a spus că are încredere că țările donatoare iau toate măsurile necesare pentru a urmări armele, dar a avertizat că nu este posibilă urmărirea fiecărei unităţi. 

Europol a declarat în luna aprilie că, potrivit investigațiilor sale, a început traficul de arme din Ucraina către UE iar acesta reprezintă o potențială amenințare la adresa securității UE. "Războiul Rusiei împotriva Ucrainei a dus la proliferarea unui număr semnificativ de arme de foc și explozibili în țară”, a avertizat Europol într-o notă de informare trimisă guvernelor.

"Inițial, oficialii ucraineni țineau registre ale armelor de foc înmânate civililor, dar această practică a fost abandonată pe măsură ce războiul a progresat iar armele de foc au fost distribuite de atunci fără a fi înregistrate”. Europol a solicitat "un registru al armelor și al altor materiale militare transferate din UE către Ucraina” pentru a ajuta agențiile de aplicare a legii să le urmărească.

”Informațiile conform cărora Ucraina devine un centru important pentru contrabanda de arme nu corespund realității”, a transmis însă consilierul ucrainean Yuriy Sak, sugerând că cei care susțin asta "fac parte din războiul informațional dus de Rusia pentru a descuraja partenerii internaționali să furnizeze Ucrainei armamentul necesar pentru victoria noastră".

De altfel, în ultimele săptămâni diverși bloggerii militari ruşi au răspândit astfel de informaţii pe canale de Telegram foarte populare, fără a aduce dovezi. Unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi bloggeri, Rybar, susţine fără a prezenta nicio dovadă că aşa-zise persoane corupte din Forțele Armate Ucrainene ar fi vândut forțelor ruse sisteme de artilerie americane HIMARS sau franceze Caesar. Prin aceste campanii de dezinformare, rușii încearcă să descurajeze Occidentul să trimită arme în Ucraina, susțin ucrainenii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri externe » UE și NATO trag alarma cu privire la traficul de armament din Ucraina. Se tem că nu pot controla unde ajung armele după ce trec granița