Galerie foto Un bărbat a fost eliberat după 20 de ani de închisoare pentru că a furat două cămăşi, în SUA
Un bărbat din Louisiana a fost eliberat după 20 de ani petrecuţi în spatele gratiilor, pedepsit pentru că a furat două cămăşi.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
- Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1
Guy Frank, în vârstă de 67 de ani, a fost eliberat joi după ce fundaţia The Innocence Project New Orleans s-a implicat în cazul său prin proiectul „Pedeapsă Nedreaptă” demarat de aceasta cu scopul eliberării persoanelor care execută pedepse pe viaţă pentru infracţiuni non-violente.
Bărbatul a fost arestat în septembrie 2000 pentru că furtul unor produse (până în 500 de dolari) era considerat crimă la acea vreme. Delictul a fost clasificat drept infracţiune de-abia în anul 2010, potrivit Daily Mail.
Legile controversate pentru delicvenţii din Louisiana erau uneori cunoscute sub numele de legi cu trei gravităţi, care permit procurorilor să solicite sentințe mai dure pentru inculpații cu condamnări anterioare. Înainte de a fura cămășile de pe Saks Fifth Avenue din New Orleans, Frank fusese arestat de 36 de ori și fusese condamnat pentru cel puțin trei infracțiuni.
Legile privind trei gravităţi au fost supuse unui control intens pentru a contribui la încarcerarea în masă și la exacerbarea inegalității rasiale în Louisiana, care are cel mai mare număr de încarcerări din orice stat american.
„Cazul său arată cât de săraci sunt negrii afectați în mod disproporționat de aceste sentințe extreme. Este greu de imaginat o persoană albă cu resurse care să primească această sentință pentru această crimă”, a declarat într-un comunicat fundaţia Innocence New Orleans.
Legile contravenționale obișnuite au fost, de asemenea, criticate pentru că se concentrează exclusiv pe pedeapsă, mai degrabă decât pe reabilitare sau prevenirea criminalității. Legislația majoră a anulat unele prevederi ale legilor obișnuite de infractori în 2017, dar inegalitățile rasiale puternice rămân în legislația privind justiția penală din Louisiana.
Oamenii de culoare reprezintă aproximativ o treime din populația statului, dar reprezintă aproape trei sferturi din toți deținuții de stat care execută condamnări pe viață, a raportat The Washington Post.
Frank, un chelner care se lupta cu dependența de droguri, fusese arestat de 36 de ori începând din 1975, potrivit unei decizii a curții de stat din 2002. El a fost condamnat de mai multe ori pentru furt și pentru posesie de cocaină. El nu a comis niciodată o crimă violentă, potrivit The Innocence Project New Orleans.
În anii 1990, el a executat o pedeapsă de trei ani, deși nu este clar care erau acuzațiile în acest caz, a raportat The Post. Condamnarea sa din octombrie 2000 pentru furtul cămășilor a fost a patra infracțiune, ceea ce înseamnă că instanța îl putea condamna la 23 de ani de închisoare.
„A primit această sentință uriașă, în ciuda faptului că nu a fost niciodată o amenințare pentru nimeni”, a declarat un purtător de cuvânt al fundaţiei.
După a preluat cazul lui Frank, fundaţia a contactat biroul procurorului districtului Orleans Jason Rogers Williams, a informat The Washington Post.
Williams, fost consilier al orașului, văzut ca „procuror progresist”, fusese ales pentru prima dată în toamna anului trecut şi ar fi mişcorat cu 3 ani sentinţa lui Frank, potrivit publicației. Procurorul nu a comentat însă eliberarea lui Frank.
În timpul încarcerării, soția, fiul, mama și cei doi frați ai lui Frank au murit, potrivit unei pagini GoFundMe înființată pentru a-l susține după eliberare.
Începând de marți dimineață, datorită oamenilor care au donat a fost strânsă suma de 70.555 de dolari, depășind obiectivul de 50.000 de dolari.
Frank „visează să devină asistent de diacon, să ajute și să-i sfătuiască pe ceilalți care se zbat să supravieţuiască”, a menţionat un purtător de cuvânt al fundaţiei.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰