Antena Meniu Search
x

Nou incident subacvatic misterios: Cablu rusesc de telecomunicații, avariat în Marea Baltică. Ar avea legătură avarierea gazoductului Balticconnector

Un cablu rusesc de telecomunicaţii a fost avariat în Marea Baltică în luna octombrie, odată cu alte infrastructuri submarine din zonă, printre care şi gazoductul Balticconnector care leagă Finlanda de Estonia, au anunţat luni autorităţile finlandeze. După negocieri cu Helsinki, o navă rusească de reparații Spatsel Karev a sosit luni la fața locului pentru a începe lucrările de reparații.

de Redactia Observator

la 07.11.2023, 11:08

Nou incident subacvatic misterios: Cablu rusesc de telecomunicații, avariat în Marea Baltică. Ar avea legătură avarierea gazoductului Balticconnector
Nou incident subacvatic misterios: Cablu rusesc de telecomunicații, avariat în Marea Baltică. Ar avea legătură avarierea gazoductului Balticconnector - Getty Images

Un cablu rusesc de telecomunicații, care face legătura între Sankt Petersburg și exclava Kaliningrad, a fost deteriorat luna trecută iar Finlanda nu exclude o legătură cu incidentele de la Balticconnector.

"Pe 6 noiembrie, nava rusească de salvare Spasatel Karev a început să repare cablul de telecomunicaţii Baltika al Rostelecom în golful Finlandei", a anunţat Ministerul finlandez al Economiei într-un comunicat.

Un alt incident misterios subacvatic

Cablul rusesc Baltika, ce are o lungime de circa 1.000 de kilometri între oraşul Sankt-Petersburg şi exclava Kaliningrad, necesită rapid reparaţii pentru a asigura serviciile de telecomunicaţii în regiune, le-a transmis autorităţilor finlandeze operatorul rus Rostelecom.

Pe acelaşi subiect

Ministerul finlandez a fost informat de Rostelecom despre acest incident pe 12 octombrie, la cinci zile după ce o scurgere de gaz a impus închiderea gazoductului Balticconnector.

Investigaţiile efectuate de autorităţile finlandeze au relevat ulterior că gazoductul a fost avariat de o ancoră, care provine de la o navă chineză şi a fost recuperată între timp de pe fundul mării. Tot atunci a fost avariat şi un cablu submarin de telecomunicaţii între Suedia şi Estonia.

Finlanda şi China cooperează în prezent pentru a determina circumstanţele în care ar fi provocat incidentul nava 'Newnew Polar Bear', navă sub pavilion Hong Kong şi ale cărei deplasări în zonă coincid cu ora şi locul avarierii gazoductului.

Balticconnector a fost închis pe 8 octombrie după ce o scădere de presiune a indicat o scurgere de gaz din această conductă ce are o lungime de 77 de kilometri. Autorităţile finlandeze au estimat încă de atunci că avaria a fost provocată de o intervenţie externă şi au alertat NATO. Rusia a reacţionat precizând că nu are nicio implicare în acest incident. Conform companiei finlandeze care operează Balticconnector, reparaţiile ar putea dura cel puţin cinci luni.

Ancora unei nave pare să fi avariat gazoductul Balticconnector

 Avarierea gazoductului Balticconnector pare să fi fost provocată de ancora pe care o navă a târât-o pe fundul mării, dar rămâne de stabilit dacă a fost un accident sau un act deliberat, a anunţat pe 24 octombrie poliţia finlandeză.

Potrivit sursei citate, o navă chineză sub pavilion Hong Kong, nava NewNew Polar Bear, se află în centrul anchetei asupra gazoductului care leagă Finlanda de Estonia. Avaria a fost provocată de "o forţă mecanică exterioară" şi pe fundul apei a fost reperat în apropierea gazoductului "un obiect greu", a mai transmis atunci poliţia finlandeză.

Obiectul a fost între timp recuperat şi s-a dovedit a fi vârful unei ancore. Au fost de asemenea observate urme ale unei ancore târâte pe fundul mării. Navei chineze aflate în centrul investigaţiei într-adevăr îi lipseşte o ancoră, dar anchetatorii finlandezi nu au reuşit încă să contacteze nava pentru a stabili dacă bucata recuperată de pe fundul mării provine din ancora lipsă.

În zona incidentului se afla şi o navă sub pavilion rusesc, dar acum anchetatorii finlandezi afirmă că aceasta nu se mai află printre ipotezele principale examinate. "Următoarele întrebări de răspuns sunt dacă a fost un act deliberat, o neglijenţă, o eroare de navigaţie", a declarat presei şeful Biroului Naţional de Investigaţie finlandez, Robin Lardot.

Gazoductul Balticconnector a fost închis pe 8 octombrie după ce o scădere de presiune a indicat o scurgere de gaz din această conductă ce are o lungime de 77 de kilometri. Autorităţile finlandeze au estimat încă de atunci că avaria a fost provocată de o intervenţie externă şi a alertat NATO. Rusia a reacţionat precizând că nu are nicio implicare în acest incident.

Gazoductul dintre localitatea finlandeză Inkoo şi cea estonă Paldiski traversează Golful Finlandei din Marea Baltică, golf faţă de care Finlanda se situează la nord şi Estonia la sud şi continuă către est până pe ţărmul oraşului rus Sankt Petersburg. Conform companiei finlandeze care operează Balticconnector, reparaţiile ar putea dura cel puţin cinci luni. Odată cu gazoductul a fost avariat şi un cablu submarin de telecomunicaţii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferati ca pentru masa de Paşte să preparati cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Nou incident subacvatic misterios: Cablu rusesc de telecomunicații, avariat în Marea Baltică. Ar avea legătură avarierea gazoductului Balticconnector