Un cutremur puternic a ucis 126 de persoane în Tibet şi a zguduit Nepalul. Momentul în care oamenii fug dintr-un supermarket
Cel puţin 126 persoane au murit după ce un cutremur cu magnitudinea de 7,1 pe scara Richter a lovit Tibetul marţi dimineaţă. Seismul a fost atât de puternic încă a fost resimţit la sute de kilometri distanţă atât în Nepal, cât şi în India. Au existat, de asemenea, mai multe replici, cea mai mare având magnitudinea de 4.4. Imaginile surprinse de martori arată clădirile prăbuşite şi drumurile pline de moloz. Cutremurele sunt frecvente în regiune însă, conform oficialilor, cel produs în această dimineaţă este cel mai grav din ultimii cinci ani.
UPDATE: Potrivit unui bilanţ actualizat, cel puţin 126 de oameni au murit şi alţi 188 au murit în Tibet, relatează Reuters.
Un cutremur puternic produs marţi în regiunea himalayană Tibet, în sud-vestul Chinei, s-a soldat cu cel puţin 95 de morţi şi a provocat prăbuşirea a numeroase clădiri, seismul fiind simţit până în Nepalul vecin. Cutremurul cu magnitudinea de 6,8 s-a produs în localitatea Dingri, situată nu departe de graniţa chino-nepaleză, la ora 09:05, potrivit agenţiei naţionale din China (CENC). Serviciul geologic al Statelor Unite (USGS) a raportat o magnitudine de 7,1.
Un cutremur puternic a zguduit Tibetul și părți din Nepal
Înregistrările video difuzate de televiziunea de stat chineză CCTV arată case de culoare albă la mare altitudine, cu pereţi sparţi şi acoperişuri prăbuşite, cu pietre împrăştiate pe sol. Alte imagini de la postul chinez arată vehicule îngropate sub cărămizi sau chiar clienţi ai unui magazin de proximitate care fug din clădire când cutremurul face ca produsele puse pe rafturi să cadă pe jos.
- Planul pentru apărarea Ucrainei până în 2027, stabilit joi la Ramstein în Germania de SUA şi NATO. Ce se va decide
- Românii vor călători fără vize în SUA. Anunţul oficial va fi făcut vineri la Washington
- Donald Trump a publicat o hartă cu Canada făcând parte din Statele Unite
- Donald Trump vrea ca ţările NATO să-şi sporească bugetele pentru apărarea la 5% din PIB: "Toţi membrii îşi...
- Trump spune că înţelege opoziţia Rusiei faţă de aderarea Ucrainei la NATO. Miliardarul urăşte că nu se...
Pompieri în uniforme portocalii au sosit la locul dezastrului, în mijlocul dărâmăturilor şi în apropierea supravieţuitorilor şi a persoanelor în vârstă înfăşurate în pături, potrivit imaginilor difuzate de CCTV. "În total, 95 de persoane au murit şi alte 130 au fost rănite", conform celui mai recent bilanţ transmis la ora locală 15:00 (07:00 GMT), a relatat agenţia oficială de presă Xinhua. Un bilanţ provizoriu anterior indica 53 de decese. "Zguduiturile au fost resimţite foarte puternic în şi în jurul cantonului Dingri şi multe clădiri s-au prăbuşit în apropierea epicentrului", potrivit CCTV.
În orăşelul Lhatse, înregistrări video geolocalizate de AFP arată resturi împrăştiate în faţa restaurantelor de pe o stradă. Epicentrul cutremurului a fost situat la aproximativ 370 km sud-vest de capitala regională Lhasa, potrivit datelor CENC. Xinhua a indicat că autorităţile locale se deplasează în diferitele comune ale cantonului "pentru a evalua repercusiunile cutremurului".
Autorităţile au trimis ajutoare de urgenţă, inclusiv corturi de bumbac, pilote şi alte echipamente utile pentru a rezista condiţiilor meteorologice dure, a spus agenţia. Temperaturile se situează în jurul valorii de -8°C în timpul zilei şi pot scădea până la -18°C în această seară, potrivit Biroului Naţional de Meteorologie din China.
Cantonul Dingri are în jur de 62.000 de locuitori şi se află nu departe de versantul chinez al Everestului. Preşedintele chinez Xi Jinping a cerut "toate eforturile pentru a efectua operaţiuni de căutare şi salvare, precum şi pentru a trata răniţii", potrivit CCTV. "Trebuie făcut totul pentru a minimiza pierderile umane" şi "a-i adăposti pe cei afectaţi", a spus el. Deşi cutremurele sunt frecvente în regiune, seismul de marţi este cel mai puternic înregistrat pe o rază de 200 de kilometri în ultimii cinci ani, a precizat CENC.
În Nepal, cutremurul, care a fost resimţit până în capitala Kathmandu, a lovit zonele din jurul Namche şi Lobuche, foarte aproape de tabăra de bază a Everestului. "Aici ne-a zgâlţâit destul de tare, toată lumea este trează, dar nu avem cunoştinţă de vreo pagubă în acest moment", a declarat Jagat Prasad Bhusal, un oficial din regiunea Namche din nord-estul Nepalului.
Himalaya se află pe linia de fractură dintre plăcile tectonice indiană şi eurasiatică şi se confruntă cu o activitate seismică regulată. În 2015, un cutremur cu magnitudinea de 7,8 grade a ucis aproape 9.000 de oameni şi a rănit peste 22.000 în Nepal, distrugând peste 500.000 de locuinţe.
Un alt cutremur produs în decembrie 2023 s-a soldat cu 148 de morţi şi a lăsat fără adăpost mii de persoane în provincia chineză Gansu (nord-vest). Seismul de marţi este cel mai grav după cutremurul care a avut loc în China în 2014, când peste 600 de oameni au fost ucişi în provincia Yunnan, din sud-vestul ţării.
În mai 2008, un cutremur foarte puternic, cu magnitudinea de 7,9, a făcut 87.000 de morţi sau dispăruţi în provincia Sichuan (sud-vest). Dezastrul a produs un adevărat şoc naţional, notează AFP.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰