Antena Meniu Search
x

Vladimir Putin, sfidat de un diplomat rus de la ONU care a demisionat: "Niciodată nu mi-a fost atât de rușine de țara mea"

Invazia ordonată de la Vladimir Putin pe 24 februarie se confruntă cu opoziția statelor occidentale dar și din partea cetățenilor ruși. Printre aceștia se numără și Boris Bondarev, membru al corpului diplomatic rusesc la Organizația Națiunilor Unite, care a demisionat din postul său și și-a motivat decizia într-o scrisoare publicată pe o rețea de socializare.

de Adrian Popovici

la 24.05.2022, 10:18

Boris Bondarev a decis să renunțe la poziția sa din corpul diplomatic rusesc de la ONU.
Fostul diplomat Boris Bondarev consideră că Vladimir Putin și cei din jurul lui se folosesc de războiul din Ucraina pentru a-și menține controlul asupra Rusiei. - Profimedia

Decizia lui Bondarev reprezintă un act unic de sfidare față de deciziile Kremlinului din ultima perioadă, mai ales la un nivel atât de înalt. După cum a explicat în postarea sa, diplomatul a renunțat la cariera se de peste 20 de ani din cauza războiului din Ucraina, pe care îl consideră o crimă împotriva ucrainenilor, dar și a rușilor obișnuiți.

"Timp de douăzeci de ani de carieră diplomatică am văzut diferite schimbări ale politicii noastre externe, dar niciodată nu mi-a fost atât de rușine de țara mea ca pe 24 februarie. Războiul agresiv dezlănțuit de Putin împotriva Ucrainei și, de fapt, împotriva întregii lumi occidentale, nu este doar o crimă împotriva poporului ucrainean, este, de asemenea, poate, cea mai gravă crimă împotriva poporului rus, cu o literă Z care ne acoperă toate speranțele și perspectivele pentru o societate prosperă liberă în țara noastră", a notat Boris Bondarev.

Un atac direct la adresa regimului de la Kremlin

Demisia lui Bondarev, așa cum explică diplomatul său în scrisoarea sa publică, reprezintă o critică adusă războiului din Ucraina și celor care se află în spatele acestui, despre care spune că își doresc "să rămână la putere pentru totdeauna, să trăiască în palate pompoase fără gust, să navigheze pe iahturi comparabile în tonaj și costuri cu întreaga marină rusă, bucurându-se de o putere nelimitată".

Pe acelaşi subiect

"Regret să recunosc că în toți acești douăzeci de ani nivelul minciunilor și neprofesionalismului în activitatea Ministerului de Externe a crescut tot timpul. Cu toate acestea, în ultimii ani, această situație a devenit pur și simplu catastrofală. În loc de informații clare, analize imparțiale și previziuni sobre, avem clișee de propagandă în spiritul ziarelor sovietice din anii 1930. A fost construit un sistem care se înșeală singur".

Nemulțumirea fostului diplomat a fost îndreptată și către Serghei Lavrov, cel care conduce Ministerul Afacerilor Externe din Rusia din 2004, despre care consideră că este exponentul problemelor cu care se confruntă Rusia. El și-a început mandatul ca un profesionist respectat de colegii săi și a ajuns în punctul în care face afirmații contradictorii și face amenințări nucleare asupra întregii lumi.

"Ministerul de Externe nu este implicat în diplomație astăzi. El seamănă minciuni, aprinde ura și războiul. Diplomația servește interesele private ale unui cerc restrâns de indivizi care nu au nimic de-a face cu nevoile reale ale societății ruse. Rusia nu mai are aliați, iar explicația pentru aceasta este politica agresivă a țării noastre, nu rusofobia infamă despre care se vorbește constant la televiziunea rusă", consideră Boris Bondarev.

"Am studiat să ajung  diplomat și aș dori să continui să lucrez pentru țara mea. Dar astăzi, din păcate, a rămâne în serviciul public și a urma un curs politic distructiv înseamnă mi-aș trăda patria. Nu vreau și nu pot să o fac. Din acest motiv, am decis să demisionez", concluzionează fostul diplomat în scrisoarea sa.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri externe » Vladimir Putin, sfidat de un diplomat rus de la ONU care a demisionat: "Niciodată nu mi-a fost atât de rușine de țara mea"