Antena Meniu Search
x

Foto Un mercenar din armata privată a lui Putin, luat prizonier în Zaporozhye: "Credeam că civilii mă vor primi cu zâmbetul pe buze"

Militarii Forțelor Armate ale Ucrainei au capturat un soldat al companiei militare private ruse Wagner. El făcea misiune de recunoaștere în zona satului Novoukrainka, astfel încât invadatorii ruşi să poată ajunge la Herson din direcția Donețk.

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 13.03.2022, 13:35

Mercenar din armata privată a lui Putin
Un mercenar din armata privată a lui Putin, luat prizonier în Zaporozhye - Twitter

Prizonierul Dmitro Pustovetov a spus că a trecut granița cu Ucraina pe 24 februarie. Grupul lui s-a mutat spre Melitopol, unde au petrecut 2 nopți, după care au fost nevoiți să meargă spre Donețk. Acolo, ocupanții urmau să se întâlnească cu Divizia 150 și să continue împreună drumul spre un rezervor de lângă Herson. Pe drum, inamicii s-au oprit în apropierea satului Cernihivka, regiunea Zaporizhia, unde lui Pustovetov i s-a dat sarcina de a pleca în recunoaștere. A fost însă prins şi luat prizonier lângă satul Kuibyshev.

Soldatul le-a recunoscut oamenilor că superiorii lor le-au spus că "civilii îi vor întâmpina cu zâmbetul pe buze şi că sarcina lor este să elibereze oamenii de naziști”.

Prizonierul a declarat că nu a văzut naziști în Ucraina şi mai ales că localnici nu au fost delco fericiţi să îi vadă, aşa cum credea.

Dmitri Pustovetov, născut în 1984, un antreprenor militar al Regimentului 70 de pușcași motorizaţi în Republica Cecenă, a fost anterior comandant militar al Grupului Wagner, luând parte la luptele din Siria. 

Pe acelaşi subiect

Ce este Wagner Group

Grupul Wagner este cunoscut drept "armata privată a lui Vladimir Putin", potrivit presei internaţionale. Wagner a fost implicată de-a lungul timpului în conflicte militare din Ucraina, Siria şi din anumite părţi din Africa. Wagner este considerată a fi drept cea mai mare companie militară privată din lume. Ideea creării unei astfel de "organizaţii" a apărut imediat după războiul dus de Rusia în Afganistan, în 1980. Atunci, Armata Roşie a suferit o înfrângere ruşinoasă şi a pierdut foarte mulţi militari. 

Cine sunt militarii din conducerea Wagner

Wagner este condusă de Dmitri Utkin, un fost ofiţer rus de informaţii militare. Acesta avea numele de cod "Wagner". Potrivit The Moscow Times, citat de RFI, Utkin este acuzat că ar fi ordonat torturarea şi execuţia unui dezertor sirian. De asemenea, Utkin ar fi responsabil pentru acţiunile grupului Wagner în Ucraina.  Alexander Kuzentsov, în vârstă de 44 de ani, ar fi "secundul" lui Dmitri Utkin şi comandantul companiei de atac şi recunoaştere. Numele său de cod ar fi "Ratibor". Andrei Roshev, în vârstă de 68 de ani, este alături de Dmitri Utkin, unul dintre fondatorii grupului Wagner. Acum, el îndeplineşte funcţia de director executiv, dar în trecut a comandat trupe în Siria,  în sprijinul regimului lui Bashar al-Assad, notează RFI. Numele său de cod ar fi "Siedoy".

Potrivit RFI, grupul Wagner ar fi finanţat de omul de afaceri Yevgeny Prigozhin, un cunoscut apropiat al lui Vladimir Putin. Potrivit BBC, "Wagner nu există în mod oficial", dar se estimează că până la 10.000 de soldaţi au făcut parte din Wagner de-a lungul timpului, mai exact din 2014 de când Wanger a fost trimis în Ucraina să sprijine separatiştii pro-ruşi. BBC Rusia a intervievat un fost luptător Wanger, iar acesta a declarat că "este o structură menită să promoveze interesele statului în afara graniţelor ţării noastre".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri externe » Un mercenar din armata privată a lui Putin, luat prizonier în Zaporozhye: "Credeam că civilii mă vor primi cu zâmbetul pe buze"