Antena Meniu Search
x

Filmul ”invaziei” ruse în Ucraina. Care sunt de fapt granițele republicilor Lugansk și Donețk, unde poate acționa armata rusă

Întreaga lume stă în tensiune. Un război în Europa, nu departe de graniţele României, pare acum mai aproape ca oricând. Vladimir Putin a semnat luni seară decretul care recunoaşte independenţa autoproclamatelor republici Doneţk şi Lugansk, controlate de separatiştii din estul Ucrainei. 

de Redactia Observator

la 22.02.2022, 16:08

Vezi și

După decizie, Rusia a trimis un convoi militar în cele două teritorii, în aşa-zise "misiuni de menţinere a păcii". Ucraina, NATO şi Uniunea Europeană condamnă decizia Rusiei şi trec deja la sancţiuni dure. Ministerul român de externe a ridicat nivelul de alertă cu privire la Ucraina la gradul maxim. 

"Consider că este necesar să iau o decizie care trebuia adoptată de mult, şi anume recunoaşterea imediată a independenţei şi suveranităţii Republicii Populare Doneţk şi a Republicii Populare Lugansk", a anunţat Vladimir Putin luni seară. ”În spatele meu este harta Ucrainei, cu frontierele sale recunoscute internaţional şi care vor rămâne aceleaşi, orice s-ar întâmpla, oricare ar fi declaraţiile şi acţiunile Federaţiei Ruse”, a declarat Volodimir Zelenski, după anunțul lui Putin. 

Recunoaşterea republicilor separatiste, proclamate în 2014 pe fondul unor lupte grele cu armata ucraineană, pune în mare parte capăt, negocierilor pentru pace în Donbas. Decretul a fost semnat după o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei. Imediat după semnarea decretului, Rusia a trimis un convoi militar pe teritoriul celor două regiuni separatiste. Kremlinul spune că misiunea lor este să menţină pacea, însă politicieni occidentali acuză că acesta este doar un pretext pentru o invazie. ”Putem spune deja că a trimis deja tancuri şi trupe. Astfel că putem concluziona că invazia în Ucraina a început”, s-a pronunțat Sajid Javid, Ministrul Sănătăţii din Marea Britanie.  

Contradicție între oficialii ruși. Care sunt granițele Donețk și Lugansk

Pe acelaşi subiect

Parlamentul rus a votat azi pentru aprobarea tratatelor de colaborare cu regiunile separatiste, prin care Federația Rusă garantează protecția granițelor celor două republici, fără a specifica foarte clar care sunt acestea. Nimeni în afară de Putin nu știe clar care sunt acestea, a glumit pe Twitter un jurnalist occidental după ce oficialii ruși s-au contrazis azi în această privință. Un adjunct al ministrului de Externe al Rusiei a spus că se ia în considerare teritoriul controlat în prezent de autoritățile așa-ziselor republici Donețk și Lugansk.

Purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dimitri Peskov, a răspuns confuz, asaltat cu întrebări de mai mulți jurnaliști occidentali dacă se referă la granițele actuale sau dorite: “Vor fi recunoscute în granițele în care s-au proclamat”. În prezent autoproclametele republici Donețk și Lugansk controlează doar o treime din teritoriul regiunii Donbas. Jurnaliștii occidentali comentează că este o ”confuzie strategică”. Liderul din Donețk, susținut de Rusia, spune că a semnat un pact de prietenie și ajutor militar cu Kremlinul fără a discuta despre ce teritorii sunt recunoscute. 

La Doneţk, sute de oameni au ieşit în străzi şi au sărbătorit cu artificii un moment pe care îl aşteptau de 8 ani. ”Nu am cuvinte să descriu toate emoţiile. Suntem fericit, foarte fericit!”, a reacționat un localnic. Decizia anunţată de Kremlin îngrijorează însă pe majoritatea ucrainenilor, care se tem de o invazie. ”Este rău pentru că ţara ar trebui să fie unită şi indivizibilă” este mărturia unui ucrainean.  

Statele Unite au ripostat imediat prin sancţiuni economice impuse celor două teritorii, iar UE se pregăteşte la rândul ei să anunţe măsuri fără precedent împotriva Rusiei. Cancelarul german Olaf Scholz a anunțat, marți, că certificarea gazoductului Nord Stream 2 de 10 miliarde de euro nu mai poate continua, având în vedere ultimele acțiuni ale Rusiei. Boris Johnson a anunțat sancțiuni împotriva a cinci bănci rusești: Rossiya, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank și Black Sea Bank și a trei oligarhi Gennady Timchenko, Boris Rotenberg și Igor Rotenberg, ale căror conturi vor fi înghețate și care nu vor mai putea călători în UK.

”Este o încălcare a dreptului internaţional. Este un atac asupra suveranităţii şi integrităţii Ucrainei. Rusia renunţă practic la acordul de la Minsk pe care l-a semnat” a declarat Jean-Yves Le Drian, ministru de Externe al Franţei

Ameninţarea războiului are deja efecte economice: cursul acţiunilor a scăzut nu doar la bursele din Rusia, ci şi pe pieţele financiare europene. A crescut, în schimb, preţul petrolului și cel al gazului. Pe linia frontului, schimburile de focuri şi lansările de rachete s-au intensificat. În ultimele 3 zile au fost raportate peste 3300 de încălcări ale armistiţiului de la Minsk, doar de partea pro-ruşilor. Kievul spune că luni au fost ucişi doi militari şi alţi 18 au fost răniţi. Rusia susţine că a dejucat şi o tentativă de sabotaj a ucrainienilor în apropiere de Rostov şi a distrus un vehicul militar. Armata ucraineană respinge acuzaţiile. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri externe » Filmul ”invaziei” ruse în Ucraina. Care sunt de fapt granițele republicilor Lugansk și Donețk, unde poate acționa armata rusă