Antena Meniu Search
x

Un soldat ucrainean a fost ucis în bombardamentele din estul ţării. Separatiștii din Doneţk anunţă "mobilizarea generală" a trupelor

Liderul "republicii" separatiste proruse de la Doneţk, aflată în război cu Ucraina, a proclamat, sâmbătă, "mobilizarea generală", relatează AFP, citat de news.ro.

de Redactia Observator

la 19.02.2022, 10:57

Moblizare generală a separatiştilor din Doneţk
Moblizare generală a separatiştilor din Doneţk

Update: Armata ucraineană a anunţat că un soldat a fost ucis în bombardamentele lansate sâmbătă dimineaţa de separatiştii pro-ruşi din estul Ucrainei. „În urma unui atac cu obuze, un soldat ucrainean a fost ucis", transmite comandamentul militar comun din estul Ucrainei.

Pe de altă parte, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski îşi menţine vizita planificată la conferinţa de la München sâmbătă, a anunţat cabinetul său. Situaţia din estul ţării "rămâne pe deplin sub control", a anunţat preşedinţia ucraineană, adăugând că planurile lui Zelenski nu s-au schimbat, potrivit news.ro.

"Fac apel la colegii mei rezervişti să se prezinte la birourile militare de recrutare. Astăzi am semnat decretul general de mobilizare", a anunţat Denis Puşilin într-o declaraţie video. Anunţul vine într-un moment în care observatorii OSCE au raportat o "creştere spectaculoasă" a încălcărilor armistiţiului din estul Ucrainei.

Forțele guvernamentale ucrainene și rebelii pro-ruși au raportat o creștere a bombardamentelor în est în ultimele zile. Washingtonul și alți aliați occidentali spun că ar putea face parte dintr-un pretext rusesc de a invada Ucraina.

Pe acelaşi subiect

„Pur și simplu nu există nicio dovadă pentru aceste afirmații și sfidează logica de bază să credem că ucrainenii ar alege acest moment, cu peste 150.000 de soldați ruși așezați la granițele sale, pentru a escalada un conflict de ani de zile”, a spus președintele american Joe Biden.

Evacuare în masă a populaţiei din Doneţk

Rusia a spus în repetate rânduri că nu are de gând să-și atace ţara vecină. Vineri, regiunile separatiste au început să evacueze  rezidenții în Rusia. Ei invocă temerile cu privire la un atac iminent al forțelor ucrainene, o acuzație pe care Kievul a negat-o categoric.

720 de mii de civili urmează să fie evacuaţi în Rusia. Deja, drumul spre graniţă este plin de maşini şi camioane. Oamenii vor ajunge în regiunea Rostov, unde se va deplasa şi ministrul rus pentru situaţii de urgenţă. Fiecare evacuat va primi câte 10 mii de ruble, echivalentul a 130 de dolari. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri externe » Un soldat ucrainean a fost ucis în bombardamentele din estul ţării. Separatiștii din Doneţk anunţă "mobilizarea generală" a trupelor