Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Vaccinul Oxford-AstraZeneca a fost aprobat în Marea Britanie. E mai ieftin și mai ușor de transportat

Al treilea vaccin anti-Covid a primit prima aprobare de utilizare în această dimineaţă. Este vorba de omologarea de urgenţă pentru vaccinul Oxford-AstraZeneca în Marea Britanie. Deşi este cel mai controversat vaccin dintre cele folosite deja, este şi cel mai cumpărat de Uniunea Europeană. E mai ieftin decât celelalte şi e mai uşor de transportat.

de Ana Constantin

la 30.12.2020 , 20:03

  • Vaccinul Oxford-AstraZeneca a primit undă verde în Regatul Unit

Siguranţă, calitate, eficienţă. Este tripla promisiune cu care vaccinul anti-Covid realizat de universitatea Oxford în colaborare cu suedezii de la AstraZeneca intră pe piaţa britanică.

June Raine, Agenția Medicamentului, UK: Vaccinul anti-Covid-19 al AstraZeneca a fost aprobat pentru a fi folosit de persoanele peste 18 ani în două doze standard, la 4 până la 12 zile distanţă.

Vaccinul foloseşte o combinaţie de virus gripal atenuat şi proteină din noul coronavirus. Tehnică diferită faţă de cea utilizată de Pfizer, singurul aprobat acum pentru România.

Vezi și

Gindrovel Dumitra, medic de familie: Practic, vaccinul Astra Zeneca vine şi aduce aceeaşi informaţie, aceeaşi reţetă pe care o transmite şi vaccinul Pfizer. Numai că modul în care este livrată în celulă diferă. Ca şi transportator, este folosit un adenovirus de cimpanzeu.

Vaccinul AstraZeneca are o eficienţă între 62 şi 90 la sută

Datele, publicate la începutul lui decembrie, au provocat neîncredere în unele medii şi ar putea întârzia aprobarea în Statele Unite. Chiar dacă nu contestă eficienţa serului, şi Agenţia Europeană a Medicamentului a subliniat că aprobarea vaccinului britanic va mai dura. Specialiştii britanici dau, însă, asigurări.

June Raine, Agenția Medicamentului, UK: Siguranţa publicului va fi, mereu, prioritate!

O gură de oxigen pentru ţările care l-ar putea importa este preţul. Nici 3 euro. Faţă de 30 de euro doza celui de la Moderna sau 17 pentru vaccinul Pfizer dar şi faptul că poate fi depozitat într-un frigider normal.

Temperatura de depozitare este încă o bilă albă pentru Oxford-AstraZeneca. Între 2 şi 8 grade. Iar tehnologia folosită pentru producerea lui garantează rapiditate, deci ar putea fi mai multe doze pentru mai mulţi oameni într-un timp scurt.

Gindrovel Dumitra, medic de familie: Faptul că se foloseşte acest adenovirus aduce şi nişte avantaje. E mai uşor de păstrat în frigiderele normale pe care le avem, poţi să îl păstrezi mai mult timp. Iar pe de alta parte, există posibilitatea folosirii tuturor reţelelor de vaccinare pe care le avem disponibile la nivel mondial, inclusiv în Romania, la nivelul medicilor de familie. Practic, vorbim de un vaccin care se adaptează condiţiilor de administrare specifice în foarte multe ţări din UE.

În Marea Britanie, administrarea va începe de pe 4 ianuarie. Regatul are deja asigurate 100 milioane de doze, suficiente pentru a imuniza 50 de milioane de oameni.

Uniunea Europeană a cumpărat 300 de milioane de doze de vaccin cu posibilitatea de a suplimenta comanda cu încă 100.

Ana Constantin Like
Întrebarea zilei
Aţi testat vreodată vacanţele tip retreat?
Observator » Ştiri externe » Vaccinul Oxford-AstraZeneca a fost aprobat în Marea Britanie. E mai ieftin și mai ușor de transportat