Antena Meniu Search
x

Violențele și umilințele suportate de ucrainenii care trec prin "taberele de filtrare rusești" ale rușilor

Unii dintre ucrainenii care au trecut prin taberele de filtrare create de armata rusă de la începutul invaziei au vorbit despre experiențele lor din captivitate. Pentru majoritatea celor au au vorbit cu reporterii de la CNN, procesul a inclus verificări ale documentelor, interogatorii și amprentare. În plus, în multe cazuri s-a ajuns la umilințe și violențe.

de Adrian Popovici

la 23.05.2022, 09:50

Taberele sunt folosite pentru identificarea și eliminarea ucrainenilor considerați periculoși.
Trecerea prin taberele de filtrare este necesară pentru cei care vor să plece din zonele controlate de ruși - Profimedia

Liudmila Denisova, Avocatul Poporului din Ucraina, a declarat la începutul acestei luni că forțele ruse au creat o "rețea extinsă" de tabere în care ucrainenii sunt supuși "filtrării". Ea a spus acestea fost înființate "în fiecare oraș ucrainean ocupat" și că mai mult de 37,000 de cetățeni au trecut prin acest proces.

Printre cei care au trecut prin aceste tabere de filtrare se află și Nicolai Riabchenko. El a încercat să părăsească Mariupol la jumătatea lunii mai, atunci când orașul a fost blocat și celor care nu au reușit să fugă la începutul războiului nu  li s-a mai permis să plece.

"Am găsit o modalitate de a evita punctele de control și am venit la Nikolske și am stat acolo câteva săptămâni", a adăugat Nikolai Riabchenko. "I-am întrebat pe toți cei pe care i-am întâlnit cum să fugim și ne-au spus că filtrarea este obligatorie". Anunțurile pe care soldații ruși le-au pus în Mariopol după ce au ocupat orașul sunt cât se poate de clare: "Evacuarea poate avea loc doar dacă există un document care confirmă trecerea prin procedurii de filtrare".

Trecerea prin taberele de filtrare necesară pentru cei care vor să părăsească zonele ocupate de ruși

Pe acelaşi subiect

"Toată lumea trebuie să treacă prin taberele de filtrare, atât bărbații, cât și femeile, pentru a se deplasa liber prin oraș", a explicat Karina, în vârstă de 20 de ani, din Mariupol. Ea nu le-a spus jurnaliștilor occidentali întreg numele ei, fiindu-i frică pentru siguranța sa.

Ea a reușit să scape din Mariupol, spre deosebire de tatăl ei, care nu a trecut încă procesul de filtrare. La o lună după ce a fost ridicat de soldații ruși de pe o stradă din oraș, el este încă prizonier într-un "centru de recepție" de la o școală din Bezimenne, o localitate aflată la 32 de kilometri de Mariupol.

Bezimenne, ocupat de separatiști, a fost folosit de trupele ruse ca tabără de filtrare pentru refugiații din Mariupol și din zonele înconjurătoare.

În trei declarații separate publicate săptămâna trecută, oficialii autoproclamatei Republici Populare Donețk au anunțat că aproape 1.000 de locuitori din Mariupol au fost aduși în acest centru în decursul a trei zile. Estimările de pe 17 mai indicau faptul că peste 33.000 de persoane au fost "filtrate".

Karina a spus că a reușit să vorbească cu tatăl ei, care i-a spus că condițiile în care este ținut sunt îngrozitoare."Unii dorm pe podea, unii sunt mai norocoși și dorm pe scaune, iar unii sunt chiar mai norocoși și au saltele".

Avocata Poporului a declarat că centrul din Bezimenne în care se află tatăl Karinei este doar una dintre taberele înființate în regiunea Donețk. Ea a spus că trupele ruse au organizat tabere similare de filtrare în Dokuchaevsk, Mikilski, Mangush, Bezimenni și Ialta. În plus, informațiile pe care Denisova le-a prezentat indică faptul că rușii se folosesc de procesul de filtrare pentru a-i elimina pe cei pe care îi consideră periculoși: oficiali ucraineni, activiști sau soldați.

Michael Carpenter, ambasadorul SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), a declarat luna trecută că există rapoarte credibile că "forțele Rusiei adună populația civilă din aceste zone în astfel de tabere. De asemenea, el a mai explicat că ucrainenii sunt interogați cu brutalitate pentru orice presupuse legături cu guvernul ucrainean sau cu publicațiile independente".

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi donat mobila, hainele sau electrocasnicele pe Facebook?

Observator » Stiri externe » Violențele și umilințele suportate de ucrainenii care trec prin "taberele de filtrare rusești" ale rușilor