Antena Meniu Search
x

Vladimir Putin a ieşit din "bârlog". Cum a fost primit de arabi în turneul din Golf: Are tot mai mult curaj să apară pe scena mondială

Vladimir Putin a ajuns la Abu Dhabi pentru a discuta cu președintele Emiratelor Arabe Unite, Mohammed bin Zayed Al Nahyan. Apoi va ajunge în Arabia Saudită pentru o întâlnire cu prinţul moştenitor Mohammed Bin Salman. Iar joi, îl va primi la Kremlin pe preşedintele iranian. Aceste vizite arată eșecul eforturilor americane de a izola Moscova, scrie Bloomberg.

de Redactia Observator

la 06.12.2023, 13:59

Vezi și

La sosirea în Abu Dhabi, Vladimir Putin a fost întâmpinat la scara avionului de ministrul de Externe al Emiratelor Arabe Unite, Abdullah Bin Zayed Al Nahyan.  În cinstea sosirii sale, pe cerul de deasupra capitalei Abu Dhabi a fost colorat steagul Rusiei, scriu jurnaliştii Kremlinului.  Iar pe traseul coloanei oficiale, Putin a fost întâmpinat cu salve de tun, în timp ce la marginea drumului erau amplasaţi militari care salutau, alături de cai şi cămile. 

Vladimir Putin se întâlneşte cu liderii arabi pentru a discuta despre piața petrolului şi războaiele din Ucraina şi Fâşia Gaza. "Acest lucru arată că Rusia nu este izolată la nivel internațional și că are un număr mare de parteneri și prieteni în diferite părți ale lumii", a explicat pentru Bloomberg Andrei Kortunov, director de cercetare la Consiliul rus pentru afaceri internaționale, fondat de Kremlin. "Golful Persic este una dintre regiunile în care putem demonstra acest lucru cel mai eficient."

Ce vrea să obţină de la liderii arabi

Vizitele lui Putin reprezintă o oportunitate şi pentru țările din Orientul Mijlociu. De exemplu, permite Emiratelor Arabe Unite, un aliat al SUA, să arate că are "relații bune cu toată lumea", a spus Abdulkhaleq Abdulla, expert politic. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a declarat marți că Putin nu va participa la summitul COP28 cât timp este acolo.

Pe acelaşi subiect

Pe de altă parte, Arabia Saudită se așteaptă ca liderul rus să cimenteze coordonarea dintre ţările OPEC+ după acordul de reducere a producției de petrol cu 2,2 milioane de barili pe zi în primul trimestru din 2024, a mai punctat acesta. 

Deciziile în cadrul alianței OPEC+ au fost afectate de dezacorduri interne între Arabia Saudită, Angola și Nigeria, în timp ce oficialii de la Moscova și Riad au proiectat o imagine de cooperare strânsă și încredere reciprocă, scrie Bloomberg.

Arabia Saudită are încredere că Moscova va pune în aplicare partea ei de reducere a producției, a declarat ministrul Energiei, Prințul Abdulaziz bin Salman într-un interviu acordat luni pentru Bloomberg TV. Şi vicepremierul rus Alexander Novak a spus marţi pentru TASS că OPEC+ este pregătită să ia măsuri suplimentare dacă va fi necesar, reflectând poziţia Arabiei Saudite. 

De asemenea, Putin va discuta despre războiul dintre Israel şi Hamas în Fâşia Gaza. Luptele de aici au creat o ruptură între SUA, care sprijină Israelul, și națiunile arabe, inclusiv Arabia Saudită, din cauza miilor de palestinieni morţi și a crizei umanitare.

Moscova sprijină efortul Riadului pentru o încetare imediată a focului și eventuala creare a unui stat palestinian alături de cel israelian. Joi, Putin îl va primi la Moscova pe președintele iranian Ebrahim Raisi care susține gruparea palestiniană Hamas, desemnată organizație teroristă de SUA și Uniunea Europeană.

Agenţia de presă oficială iraniană Irna a precizat că Raissi se va deplasa în Rusia la invitaţia lui Putin, în fruntea unei "delegaţii politico-economice de rang înalt". Occidentul acuză Iranul că participă la efortul de război rus împotriva Ucrainei, furnizându-i Moscovei în cantităţi marţi drone explozive şi alte armamente.

Putin iese din "bârlog"

Turneul din Golf este un semn că liderul rus capătă tot mai mult curaj să apară pe scena mondială la aproape doi ani după ce a declanşat războiul din Ucraina. Kievul se chinuie să recâștige teritoriul pierdut  în timp ce Occidentul dă semne de oboseală iar americanii se ceartă cu privire la finanţarea Ucrainei. 

Vladimir Putin și-a limitat călătoriile la destinaţii cu aliații apropiați, după ce Occidentul a impus o serie de sancțiuni internaționale, inclusiv asupra exporturilor ruse de țiței. Curtea Penală Internațională a emis un mandat de arestare pe numele său în luna martie pentru presupuse crime de război, complicând și mai mult călătoriile lui Putin în afara Rusiei. Nici Arabia Saudită, nici Emiratele Arabe Unite nu au semnat Statutul de la Roma al Curții Penale Internaționale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri externe » Vladimir Putin a ieşit din "bârlog". Cum a fost primit de arabi în turneul din Golf: Are tot mai mult curaj să apară pe scena mondială