Antena Meniu Search
x

Vladimir Putin i-a promis lui Xi Jinping că va lupta cel puţin cinci ani în Ucraina. Cum au fost interpretate cuvintele

Război în Ucraina. Vladimir Putin i-a promis lui Xi Jinping, în timpul întâlnirii de la Moscova din martie 2023, că Rusia va lupta timp de cel puțin cinci ani în Ucraina, relatează publicaţia Nikkei Asia, citând surse. 

de Redactia Observator

la 28.12.2023, 15:39

Vladimir Putin i-a promis lui Xi Jinping că va lupta cel puţin cinci ani în Ucraina. Cum au fost interpretate cuvintele
Vladimir Putin i-a promis lui Xi Jinping că va lupta cel puţin cinci ani în Ucraina. Cum au fost interpretate cuvintele - Profimedia

În timpul întâlnirii de la Moscova din luna martie, Vladimir Putin i-a spus lui Xi Jinping că Rusia "va lupta cel puțin cinci ani" în Ucraina relatează Nikkei. Putin ar fi încercat astfel să rezume o situație care la acea vreme nu era favorabilă Rusiei. Totodată a vrut să-l asigure pe Xi că Rusia va ieși învingătoare în cele din urmă.

Cel mai probabil cuvintele lui Putin sugerează că un război prelungit ar favoriza Moscova, evaluează jurnalistul japonez Katsuji Nakazawa de la Nikkei. O altă posibilă explicaţie ar fi că remarca a sunat şi ca un avertisment pentru Xi să nu-și schimbe poziția pro-rusă.

Indiferent dacă liderul de la Beijing a fost convins sau nu, declaraţia lui Putin este cheia înțelegerii unor evoluții misterioase în relațiile ruso-chineze, de la misiunea de pace a chinezilor în Europa din luna mai până la demiterea ministrului de externe de la Beijing câteva luni mai târziu.

NYT: Putin a folosit intermediari pentru a arăta că este deschis spre o încetare a focului

Pe acelaşi subiect

Recent publicaţia americană The New York Times a relatat că, cel puțin din luna septembrie încoace, Putin a folosit intermediari pentru a arăta că este deschis spre o încetare a focului, cu condiția ca Rusia să poată păstra teritoriile pe care le ocupă în prezent în Ucraina. 

Dar, presupusele intenţii ale liderului de la Kremlin cu privire la o încetare a focului nu ar trebui luate în serios, atrage atenţia Nikkei, ţinând cont de cuvintele către Xi din luna martie, dezvăluite de mai multe surse aflate la curent cu manevrele diplomatice dintre China și Rusia.

Este posibil ca Putin să vrea doar să creeze iluzia că ar dori o încetare a focului sau chiar pacea înaintea alegerilor prezidențiale din martie 2024.

Între timp, China și-a revizuit strategia, parțial bazată "pe cei cinci ani" ai lui Putin.  Dacă războiul dintre Rusia și Ucraina se prelungește, ar avea un impact semnificativ asupra planurilor și ambițiilor lui Xi din cel de-al treilea mandat ca președinte al Chinei și secretar general al Partidului Comunist Chinez. Marele obiectiv al lui Xi de unificare a Taiwanului cu China ar putea fi, de asemenea, afectat.

China a apreciat greșit adevăratele intenții ale Rusiei

Dar este puțin probabil că Xi a fost convins pe deplin de remarca lui Putin. Jurnalistul japonez susţine că liderul de la Beijing este încă supărat pe Putin pentru episodul de la deschidere Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing, din 4 februarie din 2022.

Putin a fost atunci singurul lider important care a participat la ceremonia de deschidere, arătând susţinere faţă de Beijing pe scena internaţională, dar a şi profitat din plin de sentimentul de recunoştinţă al chinezilor. 

În timpul Jocurilor Olimpice de iarnă, Putin nu a dat niciun semn că este pe cale să lanseze o invazie pe scară largă a Ucrainei. Invazia a venit totuşi pe 24 februarie iar atacul surpriză a panicat China. 

Cu 20 de zile mai devreme, Xi și Putin au declarat un parteneriat fără limite între Rusia şi China. Prin urmare, era logic ca restul lumii să concluzioneze că Beijingul a aprobat tacit războiul din Ucraina. Ceea ce nu a fost cazul. China a apreciat greșit adevăratele intenții ale Rusiei, mai apreciază sursa citată. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Vladimir Putin i-a promis lui Xi Jinping că va lupta cel puţin cinci ani în Ucraina. Cum au fost interpretate cuvintele