Antena Meniu Search
x

Vladimir Putin i-a trolat pe liderii politici de la summitul pentru climă COP28. A negociat acorduri de petrol la câţiva km distanţă. Analiză Politico

Vladimir Putin i-a trolat pe liderii politici de la summitul pentru schimbările climatice COP28 din Emiratele Arabe Unite, prin vizita sa la Abu Dhabi, unde a negociat acorduri pentru petrol. În timp ce liderii politici mondiali încercau să salveze lumea de catastrofa climatică, preşedintele rus negocia în apropiere exporturile de petrol ale Rusiei, arată o analiză POLITICO

de Redactia Observator

la 08.12.2023, 11:02

Vladimir Putin i-a trolat pe liderii politici de la summitul pentru climă COP28. A negociat acorduri de petrol la câţiva km distanţă. Analiză Politico
Vladimir Putin i-a trolat pe liderii politici de la summitul pentru climă COP28. A negociat acorduri de petrol la câţiva km distanţă. Analiză Politico - Profimedia

Discuțiile de la summitul COP28 din Dubai erau miercuri de abia la jumătate când liderul rus a aterizat la doar 150 de kilometri distanță. Destinația lui, însă, nu a fost forumul internațional în care oficialii dezbăteau viitorul combustibililor fosili. Ci Abu Dhabi, capitala Emiratelor Arabe Unite, unde Putin a început un scurt tur pentru discuţii cu doi parteneri de afaceri esențiali. În primul rând, șeicul Mohamed bin Zayed Al Nahyan, liderul EAU. Apoi a venit la Riyad să-l vadă pe prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman.

Putin şi-a bătut joc de summitul COP28 din Dubai

Şi dacă nu a fost un gest intenţionat, sosirea lui Putin la Abu Dhabi a lăsat impresia că liderul rus îşi bate joc de discuțiile care au loc la mai puțin de 90 de minute de mers cu mașina. Prezența lui a fost ca un simbolic ecran împărțit în două: pe de o parte negociatorii care încercau înţărcarea lumii de la combustibilii fosili, pe de altă parte Putin care are toate motivele pentru ca petrolul şi gazele să curgă în continuare.

Petrolul Rusiei a menținut Moscova pe linia de plutire de când Putin a lansat anul trecut invazia pe scară largă a Ucrainei. A oferit Kremlinului venituri consistente pentru a-și acoperi costurile militare în creștere. Prețul petrolului a scăzut însă recent şi a adus Rusia într-un impas cu țări precum Emiratele Arabe Unite și Arabia Saudită cu privire la modul de gestionare a producției de ţiţei.

Pe acelaşi subiect

Călătoria lui Putin i-a activat pe protestatarii de la summitul COP28. "Să nu îndrăzneşti să vii la COP!", a avertizat pe o pancartă un activist din cadrul mișcării Fridays For Future. "Afară cu dictatori fosili!", a declarat altul. "La naiba cu Putin!", era afişat pe o altă pancartă. Prezenţa lui Putin abia a fost simţită însă la forum.

Șeful Uniunii Europene pentru climă, Wopke Hoekstra, a declarat pentru POLITICO că "cei care îl primesc trebuie să explice de ce cred că este o idee bună." "Putin a fost condamnat de marea majoritate a ONU și este căutat la Haga pentru crime de război. Deci, din perspectivă europeană, nu pot exista afaceri ca de obicei.", a adăugat Hoekstra. 

Dilema petrolului rusesc

Vizita lui Putin a venit într-un moment tensionat pentru relațiile Rusiei cu statele din Golf, bogate în petrol şi gaze. După ce a atins niveluri maxime record de peste 120 de dolari pe baril în urma invadării Ucrainei, prețul petrolului a scăzut. În încercarea de a menține prețurile ridicate, membrii cartelului producătorilor de petrol OPEC+ au convenit să reducă producția, pentru a strânge livrările. 

Chiar săptămâna trecută, Arabia Saudită a anunţat că îşi extinde până în 2024 angajamentul de a reduce exporturile zilnice cu un milion de barili, în timp ce EAU au redus producția zilnică cu 163.000.

Cu toate acestea, sancțiunile occidentale, inclusiv plafonul de 60 de dolari pentru petrolul rusesc, au forţat Moscova să-și mențină constant fluxul de țiței pentru a astupa găurile din buget și pentru a plăti războiul din Ucraina. În plus, sancţiunile au determinat Rusia să crească considerabil exporturile de produse petroliere atât către Arabia Saudită, cât și către EAU.

Prin urmare, în ciuda promisiunii de a reduce producția de petrol, Rusia, care este membră OPEC+, nu s-a ţinut de cuvânt şi a menţinut un nivel stabil de producţie, spun analiștii. Putin şi-a linguşit gazdele înainte de începerea discuțiilor în Emiratele Arabe Unite, lăudându-se cu un "nivelul fără precedent" al relațiilor comerciale dintre Rusia și Emiratele Arabe Unite.

Un oficial din EAU a declarat pentru POLITICO că vizita lui Putin face parte din "cadrul relațiilor bilaterale care cuprind diverse domenii". "EAU consideră că vizitele la nivel înalt sunt instrumente importante de diplomație și comunicare, în special în perioadele dificile", a spus oficialul.

Vizita lui Putin la Abu Dhabi în timp ce la Dubai se derula summitul COP28 este cea mai recentă întorsătură pentru summitul care s-a confruntat cu numeroase controverse, inclusiv cu decizia de a ţine discuțiile în Emiratele Arabe Unite, bogate în petrol.

Potrivit unor documente ajunse în presă chiar înainte de summit, Emiratele Arabe Unite plănuiau să se folosească poziția de gazdă a evenimentului pentru a încheia acorduri de petrol şi gaze cu guverne străine.

Președintele COP28, Sultan Ahmed al-Jaber, și directorul general al companiei petroliere de stat din Emiratele Arabe Unite, a respins cu fermitate acuzațiile. Putin a evitat de obicei summiturile climatice. El nu a participat la ultimele două, desfășurate la Glasgow, Scoția și Sharm el Sheikh, Egipt.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri externe » Vladimir Putin i-a trolat pe liderii politici de la summitul pentru climă COP28. A negociat acorduri de petrol la câţiva km distanţă. Analiză Politico