Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Zeci de sirieni, reţinuţi pentru atentatul din Istanbul. Oficialii turci cred că atacul este opera grupării PKK

Autorităţile din Istanbul au identificat şi arestat femeia care a lăsat o geantă cu explozibili în Piaţa Taksim, alături de aproape 50 de persoane bănuite că ar fi implicate în atentatul în care şi-au pierdut viaţa şase oameni, iar alţi 81 au fost răniţi. Tânăra este de origine siriană, la fel ca şi presupuşii săi complici. Deşi înalţii oficiali turci consideră că atentatul este opera PKK, Partidul Muncitorilor din Kurdistan neagă orice implicare. Martoră a terorii din Istanbul a fost şi o româncă. Narcisa a povestit în exclusivitate pentru Observator că doar o minune a făcut ca acum să fie în viaţă.  

de Redactia Observator

la 15.11.2022 , 08:12

Bomba artizanală detonată în mijlocul a sute de oameni, pe unul dintre cele mai frecventate bulevarde din Istanbul, a provocat moartea a şase oameni şi a rănit alţi 81. Martoră la tragedia din Piaţa Taksim a fost şi Narcisa, o constănţeancă mutată în Turcia de 20 de ani. 

"S-a auzit o explozie foarte puternică, lumea a început să alerge, să fugă, s-au ascuns şi, normal, am plecat spre casă cu maşina, am plecat acasă şi am aflat, de fapt, adevărul de la televizor. Că a fost un atentat. Am avut norocul că nu am găsit parcare în acel moment, deci în acele clipe...Dacă aş fi găsit loc de parcare, să parchez maşina, cu siguranţă şi eu aş putea fi una dintre victimele din atentatul de ieri", a spus românca stabilită în Turcia, Narcisa Sonmez.

Martorii tragediei din Piaţa Tacsim îşi amintesc cu groază momentele care au survenit exploziei.

Vezi și

"Oameni care fugeau, care se aruncaseră pe jos şi plângeau. Încercau să sune pe oricine, fie că era o ambulanță sau poliția. Toți țipau și plângeau. Stăteau cu toții întinși pe pământ, căutând o soluţie", a spus un alt martor, Emrah Aydinoglu.

Pe acelaşi subiect

PKK neagă orice implicare în atentat

Femeia care a plasat bomba a afirmat că a comis atentatul la ordinele PKK. Formaţiunea politică a respins, însă, orice legătură cu atentatul din Piaţa Taksim. Autorităţile din Istanbul susţin că atât ea, cât şi cei aproape 50 de sirieni reţinuţi în legătură cu tragedia de duminică intraseră în Turcia în urmă cu aproximativ 3-4 luni. Toţi sosiseră sub pretextul angajării în fabricile din Istanbul. 

Ministrul turc al Afacerilor Interne susţine că, dacă subordonaţii săi nu ar fi acţionat atât de rapid, cei implicaţi în atentat ar fi reuşit să fugă în Grecia. Mesaje de susţinere pentru Turcia au venit din toate colţurile lumii. 

"Doresc să profit de această ocazie pentru a aduce un omagiu victimelor exploziei cu bombă (...) din Istanbul. Condoleanțe celor afectaţi direct şi poporului turc", a transmis Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg

Oficialul turc s-a arătat, însă, iritat de condoleanţele primite din partea Statelor Unite. Ministrul acuză Washingtonul că ar finanţa regiunile din Siria locuite de kurzi.

"Nu acceptăm condoleanțele ambasadei americane. Le respingem", a declarat ministrul turc de Interne, Suleyman Soylu.

În memoria celor şase victime ale atentatului de duminică, locul producerii deflagraţiei a devenit un adevărat altar. Printre cei care şi-au pierdut viaţa în Piaţa Taksim se numără şi doi copii.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri externe » Zeci de sirieni, reţinuţi pentru atentatul din Istanbul. Oficialii turci cred că atacul este opera grupării PKK