Antena Meniu Search
x

Zelenski cere boicotarea relațiilor comerciale cu Rusia, la nivel internațional: „Lăsați războiul să-i hrănească”

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a cerut comunității internaționale să boicoteze exporturile rusești și a îndemnat la boicotarea aprovizionării Rusiei, într-un nou apel lansat luni. Solicitările liderului de la Kiev nu au avut însă succes. Luni seară, într-o conferință de presă comună cu premierul canadian Justin Trudeau și cu premierul olandez Mark Rutt, Boris Johnson a transmis că Europa nu poate opri pur și simplu, peste noapte, utilizarea petrolului și gazelor din Rusia.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 07.03.2022, 19:04

Zelenski cere boicotarea relațiilor comerciale cu Rusia, la nivel internațional: „Lăsați războiul să-i hrănească” - Profimedia Images

„Dacă nu vor să respecte regulile civilizate, nu ar trebui să primească bunuri și servicii din partea civilizației. Lăsați războiul să-i hrănească”, a spus Zelenski, citat de  The Guardian.

De asemenea, Zelenski le-a cerut aliaților occidentali să trimită avioane în Ucraina pentru ca forțele sale aeriene să le folosească.

Ca răspuns la apelul lui Zelenski, premierul britanic Boris Johnson a spus că Europa nu se poate lipsi, ”peste noapte” de petrolul și gazele venite din Rusia

"Există dependențe diferite între țări și trebuie să avem în vedere acest lucru. Nu putem pur și simplu să închidem utilizarea petrolului și gazelor peste noapte, chiar și din Rusia", a afirmat Johnson.

Pe acelaşi subiect

Boris  Johnson a spus că o astfel de decizie legată de interzicerea energiei rusești ar trebui să fie una luată de comun acord, după ce fiecare țară se asigură că are proviziile necesare.

Cât de afectată va fi Europa dacă oprește acum importurile de energie din Rusia

Directorul general al Engie, Catherine MacGregor, companie prezentă şi pe piaţa din România, atrage atenţia că orice decizie de a opri importurile de energie din Rusia, ca represalii pentru războiul pornit de Moscova în Ucraina, va afecta aprovizionarea cu energie a ţărilor din Europa în următoarea iarnă.

"Iarna se apropie de sfârşit. Problema reală va fi în următoarea iarnă deoarece noi ne refacem stocurile în timpul verii", a declarat MacGregor la postul de radio France Inter.

"Ar fi foarte greu să găseşti volumele necesare şi ar fi foarte greu în cazul unui conflict lung în Ucraina. În realitate, am intra atunci într-o nouă lume a energiei, sub efectul unui şoc fizic şi al unui şoc de preţ fără precedent care ar transforma, fără îndoială, peisajul energetic pentru o lungă perioadă de timp. Chiar şi fiind complet lipsiţi de gaz rusesc, ne-am descurca datorită furnizorilor din alte ţări, prin gazoduct sau gaz natural lichefiat”, a mai spus MacGregor.

Cât de dependentă este România de gazele ruseşti

Gazele ruseşti ne vor ustura la buzunare. Deja vin ameninţări legate de preţul cu care vor fi livrate către europeni. Vestea bună este că România importă puţin de la ruşi. Vestea proastă e că, dacă nu începem să producem mai mult şi să consumăm mai puţin, nu doar că vom plăti bani mulţi pentru încălzire, dar o vom primi şi cu porţia.

România produce 80% din gazele pe care le consumă, restul vin din import, din Rusia. Marea problemă e că am ajuns să cumpărăm gaz rusesc din ce în ce mai scump. În noiembrie 2021 plăteam 245 de lei/Mwh, în ianuarie 2022 am ajuns să plătim 357 lei. De-a lungul timpului am plătit chiar şi 100 de euro/Mwh. România a importat din Federaţia Rusă cel mai scump gaz din Europa. Iar preţul ar putea deveni şi mai piperat în noul context.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Zelenski cere boicotarea relațiilor comerciale cu Rusia, la nivel internațional: „Lăsați războiul să-i hrănească”