Video Zelenski: "Luptătorii noştri sunt de neoprit". Armata ucraineană e de neoprit şi recucereşte teritorii la foc automat. Experţii cred că Rusia va fi destrămată
Armata Ucrainei continuă să-şi elibereze teritoriul atât în est, cât şi în sudul ţării, iar forţele ruseşti nu par să o poată opri. Pe acest fundal, unii experţi avertizează că Vladimir Putin, încolţit, ar putea recurge la arma nucleară, nu doar pentru efectul devastator direct, ci şi pentru a îngrozi Occidentul. Alţi analişti prevăd un final cu totul diferit al războiului: înlăturarea lui Putin şi destrămarea Federaţiei Ruse. Deocamdată, Kremlinul nu dă de înţeles că ar renunţa la luptă: camera superioară a parlamentului a ratificat anexarea regiunilor ucrainene ocupate, iar mobilizarea continuă.
Drapelul ucrainean a fost ridicat din nou în zeci de localităţi din regiunile Harkov şi Herson, dar şi din Donbas. Deşi la Moscova se susţine că trupele ruse s-au retras în ordine, pe poziţii întărite uşor de apărat, realitatea de pe teren este alta. În unele sate, ocupanţii au fugit atât de repede încât au abandonat pe străzi, corpurile neînsufleţite ale camarazilor lor, căzuţi în lupte. Iar pe reţelele sociale apar mereu noi imagini cu tancuri şi vehicule blindate distruse în faţa cărora se pozează, mândri, soldaţii ucraineni. "Luptătorii noştri sunt de neoprit. Şi este doar o chestiune de timp până ce îi vom alunga pe ocupanţi de pe tot pământul nostru", a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei.
Succesul ofensivei a fost plătit scump
Dar succesul ofensivei a fost plătit scump. Cel mai mult au avut de suferit oamenii care nu au vrut sau nu au putut să părăsească localităţile ocupate şi devenite câmp de luptă. Mulţi au rămas fără adăpost în urma bombardamentelor, dar şi casele rămase în picioare sunt lipsite, acum, de energie electrică sau apă potabilă. După cum recunosc chiar militarii ruşi, în postări pe reţelele sociale, o cauză a eşecurilor este efectivul insuficient al unităţilor de infanterie. Aceasta deşi ministrul apărării susţine că au fost deja încorporaţi 200.000 de oameni, din cei 300.000 prevăzuţi în decretele de mobilizare. Noii recruţi nu vor ajunge, însă, imediat pe front. Mai întâi trebuie să fie echipaţi şi, cât de cât, instruiţi. Dar în multe locuri echipamentele lipsesc, iar recruţilor li se ordonă să le aducă ei de acasă. De cealaltă parte, Ucraina poate conta pe ajutorul militar al Occidentului. Într-o convorbire telefonică, Joe Biden l-a anunţat pe preşedintele ucrainean că va primi un nou lot de arme şi muniţii americane în valoare de 625 milioane de dolari. Aceasta include şi patru sisteme de rachete HIMARS, a căror folosire a fost decisivă pentru succesul ofensivelor ucrainene.
"Datorită unităţii dintre Ucraina, Statele Unite ale Americii şi toţi partenerii noştri din lumea liberă, astăzi, tabăra libertăţii este mai puternică decât oricând în ultimele decenii şi obţine victorii concrete în confruntarea cu tirania", a declarat Volodimir Zelenski, preşedintele Ucrainei. Pe lângă armamentul de ultimă oră, Ucraina primeşte şi muniţii mai vechi, dar încă eficiente, cum sunt rachetele produse în România în 1989, care au ajuns pe front.
Volodimir Zelenski a mai discutat cu premierul Indiei, ţară care putea fi considerată favorabilă Rusiei şi cu şefa noului guvern italian din care fac parte şi prieteni ai Moscovei. Aceasta confirmă că Vladimir Putin este tot mai izolat internaţional. Unii analişti se tem că liderul rus, care nu acceptă să piardă, va recurge în ultimă instanţă la arme nucleare. Dar alţii consideră că este puţin probabil, deoarece în acest caz Rusia ar deveni, pur şi simplu, proscrisă pe scena mondială. Un expert american citat de Daily Mail crede că înfrângerea ruşilor este inevitabilă, iar în urma ei, Putin nu se va putea menţine la putere. Expertul prevede că vor urma lupte interne care pot duce chiar la destrămarea Federaţiei Ruse.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰