Antena Meniu Search
x

Video Ziua Femeii, marcată prin proteste masive în întreaga lume. Femeile au militat pentru egalitate şi împotriva violenţei domestice

8 martie nu este doar despre flori. Ieri, vocile a sute de femei au răsunat în întreaga lume. Acestea au ieşit în stradă, în semn de protest. Doamnele şi domnişoarele au organizat diferite manifestaţii prin care au sărbătorit progresul şi au militat pentru egalitate, precum şi împotriva cazurilor de violenţă domestică, o problemă gravă, tot mai des întâlnită. 

de Redactia Observator

la 09.03.2024, 12:45

Vezi și

Zeci de femei s-au adunat ieri pe străzile din Serbia, unde au scandat mesaje puternice. Au vrut ca vocea lor să fie auzită din nou şi au militat pentru drepturile lor. Acestea au protestat împotriva discriminării și violenței de gen și au cerut un tratament mai bun pentru ele. 

De asemenea, mai mulţi activiști pentru drepturile femeilor şi-au arătat îndârjirea pentru egalitatea de gen la locul de muncă și în societate.

Femeie: Este important să ne amintim cum erau organizate femeile acum mai bine de 100 de ani şi, în al doilea rând, să privim spre viitor. Astăzi, situaţia nu este mai bună. Este important nu numai să ne amintim trecutul, ci să ne gândim şi cum poate fi îmbunătăţită situaţia în prezent.

Femeile din Istanbul au ieşit în stradă să protesteze împotriva violenţei domestice, o problemă tot mai gravă în Turcia

Pe acelaşi subiect

La Istanbul, protestele au marcat un subiect sensibil: cazurile de violență domestică din țară, al căror număr creşte pe zi ce trece. Autoritățile interzic în mod regulat astfel de mitinguri din motive de securitate și ordine publică. 

Cel puțin 403 femei au fost ucise în Turcia anul trecut, majoritatea de către soții actuali sau foști iubiţi, potrivit Platformei We Will Stop Femicides. Numai până în acest moment al anului, 71 de femei au fost ucise. 

Turcia a fost prima țară care a semnat și ratificat în 2011 Convenția de la Istanbul – un tratat european care combate violența împotriva femeilor. Dar, președintele Recep Tayyip Erdogan şi-a retras ţara din Convenţie, 10 ani mai târziu, la presiunea unor grupuri islamice. Iar asta a stârnit un val masiv de proteste. Poliţiştii turci au folosit gaze lacrimogene împotriva mai multor sute de femei. Islamiştii au susținut la acel moment că tratatul încurajează divorțul şi că ştirbeşte unitatea tradițională a familiei. 

Recunoscută oficial de Organizația Națiunilor Unite în 1977, Ziua Internațională a Femeii este celebrată în diferite moduri în întreaga lume.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri externe » Ziua Femeii, marcată prin proteste masive în întreaga lume. Femeile au militat pentru egalitate şi împotriva violenţei domestice