Antena Meniu Search
x

Ai probleme cu somnul? Iată 7 metode de a adormi mai uşor

Vecini care renovează noaptea, vreun meci la televizor cu mulţi fani în bloc ori chiar în cartier sau poate un animal de companie care are chef de joacă atunci când tu ai chef doar să dormi? 

Larisa Andreescu
de Larisa Andreescu

la 01.04.2019, 23:47

Cum să adormi mai repede
Metode de avea parte de un somn plăcut şi liniştit - Unsplash

Vecini care renovează noaptea, vreun meci la televizor cu mulţi fani în bloc ori chiar în cartier sau poate un animal de companie care are chef de joacă atunci când tu ai chef doar să dormi? 

Da. Ştim. Toţi am trecut prin astfel de momente în care tot ce ne-am dorit a fost să ne scufundăm între perne şi să intră în lumea viselor instant, fără să fim perturbaţi de vreun zgomot enervant sau de gânduri care ne tot frământă. 

Iată totuşi câteva metode care te pot ajuta să adormi mai repede, fără să fii nevoit să numeri oi, să bei lapte (în cazul în care nu îţi place) sau să îţi imaginezi bolta cerească pe tavan. 

1. Spală vasele

Pare cel mai nepotrivit sfat, mai ales dacă nu îţi face absolut nicio plăcere să speli vase seara (ori nicicând), însă cercetătorii au descoperit că această activitate ajută. Mult. Spălarea vaselor în chiuvetă cu apă caldă poate calma mintea şi ajută la scăderea stresului, potrivit unui studiu realizat de Universitatea din statul Florida. Conform cercetării, oamenii care au ales să efectueze această activitate înainte de culcare au experimentat o scădere cu până la 27% a anxietăţii, precum şi un somn mai rapid şi plăcut.

2. Ascultă poveşti de adormit

"Dar nu mai sunt copil" ai putea spune, dar nimeni nu a declarat că poveştile de adormit trebuie să fie doar pentru cei mici. Sunt numeroase aplicaţii care oferă poveşti radiofonice perfecte pentru un somn liniştit. Încearcă măcar o dată şi vei vedea dacă a dat roade bune. 

3. Gândeşte-te la 3 lucruri bune 

E destul de logic, nu crezi? De câte ori ai avut o zi proastă, te-ai certat cu cineva, apoi ţi-ai petrecut o bună parte din timp în pat, gândindu-te tot la dispută, la ce ai spus, la ce ai mai fi putut spune, la viaţa ta, la n lucruri până la urmă. Frământările ne consumă îndeajuns de mult încât să adormim când răsare soarele. Şi nu e bine deloc pentru că se pot transforma în insomnii şi probleme chiar mai grave în timp.

Studiile psihologice efectuate de universitățile din Marea Britanie și Canada au demonstrat că doar să te gândești la ceea ce este bun în viața ta înainte de culcare și nu la rău, te poate ajuta să adormi mai repede și mai mult.

4. Încearcă să stai treaz

Sună prostesc, dar ar putea să funcționeze să faci fix opusul a ceea ce-ţi doreşti de fapt. Cercetătorii de la Universitatea din Glasgow au cerut unui grup de persoane care suferă de insomnie să încerce să adoarmă în mod normal, iar un alt grup să stea în pat, să-și țină ochii deschiși și să încerce să rămână treaz cât mai mult timp posibil. Rezultat? Cel de-al doilea grup a adormit mai repede și a raportat mai puțină anxietate.

5. Scade temperatura camerei

Temperatura de bază a corpului trebuie să scadă cu aproximativ 1 grad, pentru ca creierul nostru să primească mesajul de a iniția o creștere a producției de melatonină pe timpul nopții, care ne ajută să adormim. Temperatura ideală a dormitorului este de aproximativ 18 grade Celsius. Dacă în cameră sunt peste 23 de grade Celsius categoric vă veţi zvârcoli toată noaptea, aşa că cel mai bine ar fi să setaţi temperatura camerei mai mică faţă de normal. 

6. Cearşafuri curate

Schimbi aşternuturile săptămânal? Ar trebui să fie un răspuns pozitiv. Lenjeria de pat nu numai că păstrează transpirația și uleiurile de corp, ci și celulele moarte ale pielii: hrană perfectă pentru acarienii de praf, care pot provoca alergii și pot deranja somnul. Aşa cum un duş sau o baie fierbinte vă va ajuta instant să adormiţi, aşa trebuie să fie şi patul, "proaspăt spălat". 

7. Nu aglomeraţi camera

Un studiu de psihologie de la Universitatea St Lawrence, New York, a constatat că oamenii care trăiesc în medii aglomerate au avut nevoie de mai mult timp să adoarmă și au avut o calitate mai proastă a somnului decât cei care nu erau înconjurați de "chestii". Asigurați-vă că fiecare suprafață din dormitor nu are mai mult de trei sau patru elemente pe ea.

Pe scurt. Dormitorul nu trebuie să fie aglomerat, fără zeci de etajere, birouri, chichiţe. Nu aveţi nevoie decât de un pat, o noptieră, cel mai probabil un televizor sau o masă pentru a vă mai aşeza diferite lucruri. Regula se aplică bineînţeles celor care au totuşi destul spaţiu încât să îşi depoziteze lucrurile în alte camere şi nu în dormitor. Dacă spaţiul nu vă permite, încercaţi totuşi să nu ţineţi totul aruncat prin toate părţile, ci să vă organizaţi camera astfel încât toate obiectele să fie bine compartimentate. 

Încercaţi aceste metode în cazul în care vă doriţi un somn liniştitor şi spuneţi-ne dacă funcţionează ori care metodă vă oferă cel mai liniştit şi plăcut somn! De asemenea, Mirror a dezvăluit chiar şi alte sfaturi care pot ajuta la o noapte calmă, neperturbată. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Inedit » Ai probleme cu somnul? Iată 7 metode de a adormi mai uşor