Antena Meniu Search
x

Cenușăreasa design-ului interior. Cât de importantă este lumina și la ce trebuie să te gândești acum

Atunci când amenajează spațiul interior al locuinței, cele mai multe persoane acordă o mare atenție mobilei, tâmplăriei și pereților, însă ignoră aproape în totalitate sursele de iluminat.

Atunci când amenajează spațiul interior al locuinței, cele mai multe persoane acordă o mare atenție mobilei, tâmplăriei și pereților, însă ignoră aproape în totalitate sursele de iluminat.

Cu toate acestea, lumina din interiorul locuinței are un rol foarte important în crearea unei ambianțe plăcute și în generarea unor gânduri și sentimente în „culori” pozitive.

Iată câteva lucruri foarte importante de care trebuie neapărat să ții cont dacă îți dorești în casă o ambianță plăcută și foarte relaxantă:

Temperatura culorii

Fiecare sursă de lumină deține o caracteristică numită „temperatura culorii”, măsurată în Kelvin (K). „Temperaturile” scăzute (între 2.700 și 3.000 K) sunt percepute ca fiind culori calde, în timp ce „temperaturile” ridicate (peste 5.000 K) sunt percepute ca fiind culori reci. Culorile calde, precum galbenul și portocaliul, ne fac să ne simțim mai relaxați și mai visători, în timp ce culorile reci, precum albastrul, ne ajută să ce concentrăm mai bine și să fim mai alerți.

Managementul culorii

Folosirea inteligentă a luminii te poate ajuta să luminezi o întreagă încăpere în mod uniform sau să subliniezi doar o anumită zonă a camerei. Luminozitatea slabă face încăperile să pară mai mici, în timp ce lumina puternică pare să mărească spațiul interior al locuinței.

Iluzia spațiului este creată prin modul în care lumina se reflectă din suprafața pereților. Pentru a crea impresia unui amplu spațiu interior, poți ilumina pereții în mod suplimentar, fără să întrerupi sursa generală de lumină din încăpere.

Stilul camerei

Pentru un mobilier cu un aspect clasic, tradițional, folosește candelabre sau veioze vintage, cu un design foarte simplu. Pe de altă parte, mobilierul modern se potrivește foarte bine cu veiozele și spoturile ornate, cu un design elaborat. Însă nu trebuie să îți faci griji. După cum vedem la philips.ro, pe piață există zeci de corpuri de iluminat care se potrivesc stilurilor contemporan, modern, tradițional, premium sau funcțional. Depinde doar de tine să-ți transformi locuința într-un adevărat altar al bunei dispoziții.

Direcția luminii

În interiorul fiecărei camere poți opta fie pentru o luminozitate generală, fie pentru sublinierea unui anumit element sau a unei anumite zone a încăperii. Cu ajutorul unor lustre cu braț flexibil poți îndrepta lumina spre un tablou, spre o vază cu flori, spre o masă sau spre un bar de living.

Funcționalitatea

Una dintre marile provocări ale iluminatului de calitate este funcționalitatea sa. Lumina trebuie să servească întotdeauna unui scop precis, altfel se transformă într-o simplă risipă de electricitate. Gândește-te întotdeauna cum anume ți-ai dori să arate casa ta, care sunt locurile prin care pășești cel mai des, care sunt camerele în care petreci cel mai mult timp și cât de mari sunt acestea.

Scopul camerei

Lumina trebuie să fie puternică în camerele în care lucrezi sau în care copiii își fac temele. Pentru mesele de lucru sunt recomandate veiozele de birou, însă este necesar, în același timp, și un iluminat la nivelul întregii încăperi.

Foto: Creative Commons

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Inedit » Cenușăreasa design-ului interior. Cât de importantă este lumina și la ce trebuie să te gândești acum