Antena Meniu Search
x

Cum amenajezi casa cu materiale din lemn

Lemnul este un material natural extrem de versatil, rezistent și ușor de folosit în designul interior. Lemnul folosit atât în stare masivă, cât și sub formă de semifabricate din lemn, aduce căldură locuinței și reglează umiditatea aerului. De aceea este atât de folosit în amenajările interioare, de la cele rustice, până la cele moderne.

de Redactia Observator

la 19.11.2021, 16:53

Cum amenajezi casa cu materiale din lemn
Cum amenajezi casa cu materiale din lemn - Profimedia Images

Oricine a consultat măcar o dată site-urile de anunțuri cu case de vânzare a putut să constate că finisajele din lemn folosite în amenajare dau rafinament întregului spațiu și cresc valoarea proprietății.

Costul amenajării unei case depinde de calitatea materialelor folosite și de cât de eficiente sunt ele pentru a fi transformate în mobilier. Deși mulți ar prefera mobilierul din lemn masiv, puțini și-l permit. Asta face că plăcile de PAL, MDF şi OSB sunt folosite cel mai des la amenajările interioare pentru că sunt alternative accesibile oricui și extrem de rezistente.

- PAL - este cea mai accesibilă alternativă la lemnul masiv atunci când vine vorba despre mobilier. E ideal pentru biblioteci, dulapuri sau uși pentru că este ușor dar rezistent și poate fi ”îmbrăcat” în foarte multe culori și nuanțe. Pal-ul melaminat este mai ușor de prelucrat decât lemnul masiv, are o rezistență mare la zgârieturi, foc și apă.

- MDF - dacă dulapul este construit din plăci de PAL, atunci cel mai probabil ușile dulapului, deci suprafețele vizibile sunt din MDF. Plăcile de MDF sunt mult mai rezistete la umiditate, ceea ce le face ideale pentru mobilierul de baie. Plăcile din MDF sunt folosite pentru fronturi de uși sau sertare, au o rezistență de până la două ori mai mare decât plăcile de PAL, absorb mai bine vopseaua și sunt ignifuge.

- OSB - este cel mai puțin ”atractiv”, estetic vorbind, din această serie de semifabricate din lemn, însă își câștigă toate meritele când vine vorba de izolațiile termice și fonice. Plăcile de OSB sunt folosie cel mai des la acoperiş, pereţi interiori şi podele. De regulă, OSB-ul este un material folosit cu precădere de muncitorii din construcții și mai puțin de designerii interiori însă, cu puțin mai multă imaginație, probabil că puteți obține o bibliotecă îndrăzneață.

Alegerea materialului folosit depinde atât de buget, cât și de modalitatea în care intenționezi să folosești lemnul în designul interior. Dacă vrei să accentuezi un perete cu lambriuri de lemn poți folosi plăcile de MDF. Pentru scări ar fi de preferat să folosiți lemnul masiv. Iar pentru bibliotecă, plăcile de PAL vor combina perfect utilitatea și stilul fără să faci rabat de la calitate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Inedit » Cum amenajezi casa cu materiale din lemn