Antena Meniu Search
x

Gomboţii, un desert ardelenesc dintr-o reţetă delicioasă veche de secole întregi

În inima Ardealului tradiţia e la ea acasă. În fiecare perioadă, indiferent de anotimp, oamenii îşi păstrează obiceiurile şi datinile.

Vezi și

În inima Ardealului tradiţia e la ea acasă. În fiecare perioadă, indiferent de anotimp, oamenii îşi păstrează obiceiurile şi datinile. Pentru ei timpul şi noile tendinţe nu schimbă cu nimic ceea ce au învăţat să facă din moşi strămoşi.

Există încă locuri în România unde timpul curge-n tihnă, unde roadele pământului şi-au păstrat gustul dulce de odinioară, iar oamenii - tradiţiile şi bunătatea. În Reghin, doamna Viorica i-a întâmpinat pe reporterii Observator aşa cum se cuvine: în costum popular şi cu un plan irezistibil. 

Încă din copilărie a învăţat să prepare mâncăruri specifice ardeleneşti. A păstrat reţeta de gomboţi a mamei sale şi acum îşi răsfaţă nepoţii cu gustul de odinioară. 

"Mi-a plăcut întotdeauna să fiu activă, să mă ocup de oameni, să nu stau deoparte, să nu fiu indiferentă, voiam întotdeauna să fac ceva pentru sat", spune doamna Viorica.

Aşa a reuşit să ducă tradiţia mai departe. În bucătăria amenajată numai cu obiecte din moşi strămoşi, pregăteşte reţeta de gomboţi. Mai întâi scoate sâmburii din prune. 

Apoi, doamna Viorica se mută afară în curte, acolo unde cartofii pentru gamboţi se fierb pe plită.

Peste cartofii daţi prin răzătoare se adaugă făină, ouă şi apă. Aluatul se frământă bine şi apoi se întinde, se taie şi se umple cu câte o jumătate de prună. Gomboţii se fierb în apă, apoi se tăvălesc prin pesmet rumenit cu zahăr.

Gomboţii pot fi umpluţi şi cu caise sau chiar cu gem, nu doar cu prune. Tot procesul nu durează mai mult de o oră şi jumătate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Inedit » Gomboţii, un desert ardelenesc dintr-o reţetă delicioasă veche de secole întregi