Grădina din curtea casei, între hobby și afacere
Un petic de pământ şi puţin timp liber. Sunt cele necesare pentru propria grădină de legume. Printre cei mutaţi de la bloc la casă, a devenit o modă să mănânce din producţia proprie.
Un petic de pământ şi puţin timp liber. Sunt cele necesare pentru propria grădină de legume. Printre cei mutaţi de la bloc la casă, a devenit o modă să mănânce din producţia proprie. Roşii, castraveţi, ardei, vinete, chiar şi fructe de pădure, toate sunt uşor de cultivat şi de întreţinut.
În comuna Corbeanca de lângă Capitală, Alina Prodan s-a mutat acum cinci ani şi, fără să aibă cunoştinţe de agricultură, şi-a făcut o grădină proprie de legume. Cultivă roşii, vinete, ardei, ceapă, dar şi fructe de pădure, fără să folosească îngrăşăminte sau chimicale. În aprilie, când am vizitat-o prima oară, abia plantase răsadurile.
Pe lângă relaxare, grădinăritul aduce şi beneficii, spune Alina. A găsit soluţia pentru ca cei doi copii ai ei să mănânce mai multe legume.
La câţiva kilometri distanţă, ajungem la sera lui Lucian Giuşcă. De meserie inginer constructor şi fost campion naţional la pescuit sportiv, s-a mutat la margine de Bucureşti acum câţiva ani şi şi-a făcut o grădină de legume.
Lucian Giuşcă, antreprenor: "Mă ţine în viaţă, am avut umărul blocat şi mi s-a spus să fac exerciţii. Până la urmă, mi l-am deblocat culegând castraveţi."
Producţia a mers bine, aşa că şi-a transformat hobby-ul şi în afacere. Acum, le vinde legume proaspete şi vecinilor.
În comuna Corbeanca, un metru pătrat de teren costă 150 de euro. Ca să ne amenajăm o mică grădină, avem nevoie cam de 10 metri pătraţi, adică de 1.500 de euro.
O parte dintre cei care s-au mutat de la bloc la casă şi-au plantat şi mici livezi. Recolta nu a fost, însă, profitabilă din cauza schimbărilor bruşte de temperatură.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰