Video Noile deserturi la modă: ciocolată cu castravete sau sfeclă roşie şi morcov
Ciocolata devine tot mai amăruie. Tabletele se vor scumpi încă o dată după ce boabele de cacao aproape şi-au triplat valoarea de la începutul anului. Pentru că se aşteaptă la scăderea vânzărilor, ciocolatierii mizează în această vară pe reţete inedite şi produse artizanale. Pralinele cu castravete, ciocoare, sfeclă, morcov sau trufele cu urdă ne vor îndulci amarul.
"Am făcut un confit de castravete cu lămâie, un ganaj cu cicoare şi un crocant cu ovăz şi alune de pădure", spune Carmela Dragomir, ciocolatier. Castravete, magiun cu cicoare, cătină, tonka sau sfeclă roşie şi morcov. Sunt pralinele colorate şi inedite pe care mizează ciocolatierii în sezonul cald. "Chiar asta îmi doresc, să îi suprind în mod placut, să zică wow, nu mă aşteptam să mănânc castravete într-o bomboană!", a precizat Carmela Dragomir, ciocolatier.
Ciocolata se scumpeşte
"Trufa cu urdă românească, toată lumea ar folosi mascarpone sau ricotta, sau alte brânzeturi fine, dar avem şi noi urda noastră românească care e la fel de bună şi la un preţ decent", spune Cătălin Ivanov, ciocolatier.
Virală pe TikTok este acum Dubai chocolate. "Este ciocolata cu fistic şi cu cataif, conţine cataif şi pastă sută la sută fistic şi învelită într-o cochilie cu ciocolată cu lapte", spune Vera Maxim, ciocolatier.
Că ne place ciocolata, nu mai e un secret! România se află pe locul 10 în topul celor mai mari consumatori de ciocolată din lume. 5 kilograme pe cap de locuitor, faţă de 3,5, în 2021. Anul acesta însă nu se anunţă la fel de dulce pentru ciocolatieri pentru că se aşteaptă la o stagnare a expansiunii din cauza scumpirilor.
Valoarea materiei prime aproape s-a triplat de la începutul anului din cauza schimbărilor climatice. Dacă în ianurie tona de boabe de cacao se vindea la bursă cu 4.000 de dolari, în aprilie a ajuns la 12.000 de dolari. "Acum se întâmplă ca traderii să stocheze materia primă. Se prefigurează o criză în ceea ce priveşte ciocolata", a declarat Marian Anghel, importator şi distribuitor de ciocolată.
"Din septembrie o să fie din nou o mică creştere, cam 10 la sută. Încercăm să ne oprim la 30 la sută faţă de 1 ianuarie 2024", spune Vlad Niculescu, ciocolatier. Sfatul ciocolatierilor este să mâncăm mai bine puţin şi bun. Consumul de ciocolată artizanală s-a dublat în ultimii doi ani în România. Producem însă mai puţin de 10 la sută din necesar.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰