Video Obiceiul păstrat în Maramureş de sute de ani, în prima zi de Paşte. Măriuca l-a învăţat de la mama ei şi vrea să i-l transmită şi fiului ei, Ionuţ
Prima zi de Paşte în satele din Maramureş este una în care obiceiurile vechi de sute de ani încă se păstrează vii. Unul dintre ele presupune să te speli pe faţă cu apă proaspătă din fântână, în care se pune un ou roşu, un ban de argint şi un fir de busuioc. Tradiţia se transmite din generaţie în generaţie şi aduce prosperitate în casele oamenilor.
Încă de la primele ore ale dimineţii, Măriuca se îmbracă în haine de sărbătoare şi iese la fântâna din curte. Are de păstrat o tradiţie pe care a învăţat-o de la mama ei şi pe care ține morțiș să i-o transmită şi fiului ei, Ionuţ.
Măriuca Verdeş: Punem un ban de argint. Asta e cu regele Mihai. A fost regele României. Un ou mândru, roşu. Să fie sfințit. Şi punem o creangă de busuioc care se plantează în Vinerea Mare.
Imediat ce apa rece a fost pregătită, în ea se pune un ou roșu, un fir de busuioc și un ban. Fiecare element are o semnificație aparte. De exemplu, oul roşu aminteşte de jertfa lui Isus.
Măriuca Verdeş: Apa este un dar de la Dumnezeu. Este curăţătoare. Atât în interior, cât şi în interior. Şi se pune un ban de argint, care are și rolul de a curăța apa.
- "Au venit luminile, toate, la mine". Noaptea de Înviere, în cluburile din Bucureşti: tinerele s-au dezlănţuit...
- Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în Duminica...
- "Hristos a Înviat!" Bisericile din țară, neîncăpătoare în Noaptea de Înviere. Mii de credincioşi au primit...
Ritualul aduce prosperitate şi noroc pe tot parcursul anului
Obiceiurile de Paște diferă în funcție de zonele țării. Iar în timp ce unii localnici sunt atenți la cine le trece primul pragul, ori alţii la cine sparge oul, în Maramureş însă, acest ritual străvechi pe care oamenii îl păstrează cu sfinţenie aduce prosperitate şi noroc pe tot parcursul anului.
Măriuca Verdeş: Să rămânem curaţi ca şi apa bună de băut. Să nu fim trădători, adică să fim nişte oameni curaţi, iubitori cu aproapele nostru şi apropiaţii noştri.
Tradițiile de Paște sunt transmise în Maramureș prin viu grai, din generație în generație, iar ele reprezintă unul dintre motivele pentru care ținutul din nordul țării este atât de căutat de către turiști în această perioadă a anului.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰