(P) Cele mai valoroase ingrediente din compoziția parfumurilor
Parfumul înnobilează ființa umană, evidențiază perfect personalitatea și imaginea celui care îl poartă. Acesta constituie un element esențial în crearea și completarea unei ținute demne de invidiat.
Există o varietate largă de esențe, care cuceresc prin complexitatea aromelor sublime și te învăluie cu rafinament. Valoare unui parfum este în strânsă legătură cu compoziția acestuia. Majoritatea aromelor ieftine au la bază componente sintetice și emană o aromă de scurtă durată.
Să descoperim împreună care sunt cele mai des întâlnite și valoroase ingrediente, ce stau la baza diverselor parfumuri de elită:
Iasomia
Planta de iasomie se cultivă în următoarele țări: Egipt, India și China. Plantele sunt prelucrate prin metoda „enflerage”, iar pentru obținerea uleiului natural de iasomie sunt colectate anual peste 8 milioane de flori. Compoziția obținută se diluează cu alcool care între timp se evaporă și rămâne doar uleiul pur. Din aproximativ o tonă de flori de iasomie rezultă 500 de ml. de ulei esențial. Peste 80% din parfumuri conțin esență naturală sau sintetică de iasomie. Florile sunt amplasate în coșuri speciale, pentru a fi protejate de factorii externi din cauza petalelor fragile.
Trandafir bulgăresc
Petalele de trandafir sunt clasate în topul celor mai scumpe componente aromate, deoarece speciilor de trandafir înfloresc dar o singură lună pe an, iar floarea acestora este extrem de sensibilă. Deși este regăsit în majoritatea compozițiilor parfumate, producția și prelucrarea trandafirul bulgăresc este una extrem de costisitoare. The Rose of Valley din Bulgaria produce 70% din uleiul de trandafiri din lume. Perioada de strângere a florilor este foarte limitată. deoarece durează în jur de o lună pe an. Din cauza prețului exagerat al uleiului pur, unele branduri îl diluează cu alte uleiuri esențiale.
Iris
Uleiul esențial de Iris conferă un statut rafinat și revigorant compozițiilor parfumate. Aceasta este inclus în topul celor mai valoroase componente utilizare în parfumerie, deoarece este extras din rădăcina plantei, printr-un proces extrem de anevoios și îndelungat.
Șofran
Planta este cultivată pe meleagurile Spaniei și Iranului. Acest component natural este extrem de valoros deoarece este introdus în Cartea Roșie. Floarea de șofran se deschide timp de 2 ore o singură dată pe an, în decursul a 2-3 săptămâni. Pentru a obține un kilogram de ingredient natural, experții trebuie să sorteze peste 300.000 de flori și să găsească trei stigme în fiecare!
Lemnul de agar
Lemnul valoros sau “ oud-ul” este extras din tulpina copacului tropical ce poartă denumirea de agar. Acesta este obținut după infectarea copacului cu bacteria „Phialophora parasitica”, care stimulează producția unei parfum foarte puternic și intens. Însă nu toți copacii de agar sunt capabili să producă această aromă, aproximativ 2% din arbori, ceea ce prelungește perioada de obținere. Tindem să menționăm că uleiul de agar este unul dintre cele mai scumpe și apreciate din lume.
Mosc
Moscul reprezintă un component natural, obținut de la cerbul moscat, o vietate pe cale de dispariție. Acesta a fost utilizat în parfumerie până la sfârșitul secolului 19, după care specialiștii au decis să renunțe la sacrificarea animalelor. În prezent există multiple alternative, ce pot înlocui mascul animal, cu cel produs din plante vegetale.
Ambră cenușie
Ambra cenușie reprezintă un component extrem de valoros, ce se regăsește doar în compoziția parfumurilor de elită. Iar acest lucru nu este de mirare, pentru că elementul special provine din sistemul digestiv al balenelor. Ambra cenușie are un aspect de ceară și emană o aromă specifică, ce păstrează și menține intensitatea parfumului după pulverizare. Costul unui kilogram de ambră valorează nu mai puțin de 8.000 $.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰