Antena Meniu Search
x

(P) Cum se pot angaja refugiații ucraineni care au ajuns în România

La peste o lună de la începerea războiului din Ucraina, tot mai mulți refugiați ucraineni au venit în România. Numeroase inițiative și organizații au început să-și ofere ajutorul, atât cu cazare, hrană, tehnologie pentru a-i ajuta să țină legătura cu cei dragi, cât și cu joburi deschise în această perioadă, în sectoare economice precum cel al industriei HoReCa, dar și joburi în domeniul telecomunicațiilor, ingineriei, contabilității.

de Redactia Observator

la 05.04.2022, 18:23

- cookie_studio / freepik.com

În România a fost adoptată OUG 20 / martie 2022, conform căreia cetățenii ucraineni pot fi încadrați în muncă fără avizul de angajare (practic, pentru ca excepția să se aplice, nu mai este necesar ca durata contractului de muncă să fie limitată la 9 luni, cum prevăd regulile generale).

Cetățenilor ucraineni li se prelungește dreptul de ședere în scop de muncă, fără obligativitatea obținerii unei vize de lungă ședere pentru angajare în muncă.

De asemenea, potrivit noilor schimbări, persoanele care nu dețin documente care să ateste experiența profesională și calificarea necesară ocupării unui loc de muncă sau lipsa unor antecedente penale incompatibile cu activitatea pe care urmează să o desfășoare pot semna o declarație pe proprie răspundere, pe baza căreia să beneficieze de prevederile noii reglementări. Află mai multe despre cum poți angaja cetățeni ucraineni, ca angajator, din acest ghid complet.

De ce documente ai nevoie pentru a te angaja, ca și cetățean ucrainean, pe teritoriul României?

Cetățenii ucraineni care vor să se angajeze au nevoie de actul de identitate pentru a se înregistra (pașaport sau alt document care atestă identitatea). După înregistrare, aceste persoane au acces gratuit la serviciile și măsurile prevăzute de Legea nr. 76/2002, privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă.

În cadrul serviciilor de informare și consiliere profesională, persoana completează, cu sprijinul și sub îndrumarea consilierul de orientare în carieră, declarația pe propria răspundere, disponibilă în limba română și limba ucraineană.

După parcurgerea activităților din cadrul serviciilor de informare și consiliere profesională, persoana este mediată în muncă pe un loc de muncă vacant care corespunde calificărilor și experienței declarate de aceasta și primește dispoziția de repartizare în vederea prezentării la angajator. Susținerea interviului sau a probei de lucru se efectuează la angajatorul pentru care persoana a primit dispoziția de repartizare.

În cazul în care cetățeanul ucrainean contactează direct un angajator, fără a mai solicita serviciile agențiilor pentru ocuparea forței de muncă judeţene, respectiv a municipiului București, acesta completează declarația pe propria răspundere, împreună cu angajatorul la care urmează să se încadreze.

Ce variante de angajare au cetățenii ucraineni care vor să se angajeze în România?

Există numeroase opțiuni pentru cetățenii ucraineni care vor să se angajeze în România, mai ales că în ultima perioadă au apărut numeroase joburi și platforme deschise cetățenilor ucraineni. Aici poți găsi atât joburi în marile orașe din țară, cât și locuri de muncă remote, care permit lucrul de la distanță.

Pe lângă faptul că pot apela la agențiile pentru ocuparea forței de muncă, pentru care am descris pașii de parcurs mai sus, cetățenii ucraineni pot aplica direct pe site-urile cu joburi dedicate lor.

Pentru a aplica la un job pe platformele dedicate, cetățenii ucraineni au nevoie să parcurgă aceiași pași ca și în cazul unui cetățean român sau străin care utilizează aceste platforme, și anume:

  • Completarea CV-ului: fiecare persoană are un profil de completat online, care se poate face prin încărcarea online a CV-ului sau prin completarea câmpurilor dedicate experienței anterioare și educației.

  • Participarea la interviu: fie că este vorba de un interviu online sau unul față în față, participarea la interviu este un pas important prin care fiecare candidat este necesar să treacă, în vederea selecției pentru a deveni angajat.

  • Semnarea contractului și încheierea documentelor de angajare: semnarea contractului presupune ultimul pas în vederea angajării și implică semnarea documentelor care atestă statutul de angajat. Pentru a semna contractul de angajare, ai nevoie de actul de identitate, documente care să ateste studiile pe care le-ai terminat, precum și de avizul medicului de familie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Inedit » (P) Cum se pot angaja refugiații ucraineni care au ajuns în România