Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Părintele Arsenie Boca despre post: „Nu mănânci carne de porc, dar carne de om mănânci!”

Părintele Arsenie Boca a explicat în lucrările sale „Cuvinte vii” şi „Lupta duhovnicească cu lumea, trupul şi diavolul” ce înseamnă postul

de Redactia Observator

la 23.11.2015 , 11:16

Părintele Arsenie Boca a explicat în lucrările sale „Cuvinte vii” şi „Lupta duhovnicească cu lumea, trupul şi diavolul” ce înseamnă postul. Mai mult, preotul a vorbit și despre folosul postului în general.

Părintele Arsenie Boca vorbește în carțile sale „Cuvinte vii” şi „Lupta duhovnicească cu lumea, trupul şi diavolul” despre importanța postului, dar și despre păstrarea departe de tentații.

Cine nu poate posti?

Părintele explică care sunt categoriile de oameni pentru care postul e un act străin de ei și imposibil totodată.

„Apoi, din cele până aici se înţelege destul de bine, căci mulţi se plâng, aceia care au în sine frica de gura lumii, ori frica de slăbirea trupului, sau, mai bine zis, iubirea de sine, sau, în sfârşit, vreo lucrare a diavolului, căci acestea toate, la urma urmei, tot lucrarea diavolului se socotesc. Să vedeţi cu de-amănuntul cine nu poate posti. Cei ce n-au vrut să postească niciodată, cei ce au umblat prin locuri necurate, adică prin casele mucărilor (pocăiţilor), jidovilor, a celor ce au căzut de la dragoste şi dreapta credinţă. Cei ce vorbesc desfrânări şi alte păcate şi nu se desfac de ele. Cei ce nu iartă pe aproapele. Cei ce suferă muncile de la duhurile rele şi toţi cei ce suferă de duhul mut şi surd. Dar şi bolnavii sau neputincioşii”, sfătuiește Arsenie Boca.

Acesta continuă: „Cum să postim? Iată şi măsura pe care au văzut-o toţi Sfinţii Părinţi. Lepădarea de carne, grăsimi şi înfrânarea de la săturare. Şi e drept că una este foamea şi alta este pofta: una-i trebuinţă şi alta e patimă, şi patima trebuie ucisă. (…) Vremea postului trebuie să fie şi înfrânare trupească pentru soţi”. Reputatul preot încheie: „Nu e de ajuns să nu mănânci carne Iată ce ne învaţă Iisus: mai întâi Însuşi a postit. Nu i-a trebuit, dar va zice cândva: „Pildă de viaţă v-am dat vouă!” Deci nouă ne trebuie post, pentru înfrânarea patimilor, pentru subţierea minţii, pentru sporirea în noi a Duhului Sfânt, care ne descoperă căile mântuirii. Postul ne ajută să înţelegem rosturile mai mari ale lui Dumnezeu cu omul. El e un toiag de drum prin viaţa aceasta cu trup pieritor spre veacul viitor, în care trebuie să ne desprindem de aici. Dar să nu ţinem postul într-un înţeles îngust. Căci sunt unii care cred că a nu mânca carne, şi cele asemenea, ar fi tocmai de ajuns ca să se cheme că ai postit. Nu mănânci carne de porc, dar carne de om mănânci: clevetind, muşcând cu gura, osândind cu vorba şi ucigând cu gândul.”

Respectarea posturilor este o datorie a bunului credincios, o datorie cuprinsă în Porunca a doua a Bisericii. Odată cu înfrânarea de la mâncărurile de dulce, se cuvine să ne silim a ne curăţa şi sufletul, petrecând mai mult timp în rugăciune şi pocăinţă. Postul întreg, adevărat şi desăvârşit este numai atunci când cel trupesc se îmbină cu cel sufletesc: postul de bucate, împreună cu cel de fapte, postul de mâncare şi, totodată, de purtare.

(Sursa: www.ziarullumina.ro).

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Inedit » Părintele Arsenie Boca despre post: „Nu mănânci carne de porc, dar carne de om mănânci!”