Antena Meniu Search
x

Peştera Scărişoara din Munţii Apuseni, un spectacol unic al naturii în România

Ne convingem pe zi ce trece că avem o Românie frumoasă, cu destinaţii unice. Locul în care oprim acum este Peştera Scărişoara, care adăposteşte cel mai mare gheţar subteran de la noi şi al doilea din zonă.

Vezi și

Ne convingem pe zi ce trece că avem o Românie frumoasă, cu destinaţii unice. Locul în care oprim acum este Peştera Scărişoara, care adăposteşte cel mai mare gheţar subteran de la noi şi al doilea din zonă. Traseul pe care orice turist îl parcurge până să ajungă în faţa masivului de gheaţă este impresionant.

E locul în care aerul e mai curat ca oriunde, iar împrejurimile par desprinse din rai. Suntem în comuna Gârda de Sus, judeţul Alba. Un loc în care natura ne aduce aminte că poate face minuni.

Cuprinşi de mirajul subteranului, mergem pe o potecă îngustă săpată printre stânci, pe un traseu de 10 kilometri. Există şi o cale de acces auto, dar pentru temerari, drumul la picior este mai spectaculos.

Ne întâmpină apoi intrarea în grotă, care se face printr-un impresionant aven. Deschiderea, care are un diametru de 60 metri, apare brusc în pădurea din marginea platoului. De acolo, paşii călătorului coboară aproape 50 de metri până la masivul îngheţat.

Peştera oferă un decor unic al formaţiunilor de stalactite şi stalagmite. În mijlocul lor tronează gheţarul.

"Ne aflăm pe partea superioară, acoperişul cum ar veni, al celui mai mare bloc de gheaţă subterană, din lume. Estimat, volumul de gheaţă e de 122 de mii de metri cubi. Acest lucru a putut fi stabilit măsurând suprafaţa", explică speologul Cristian Ciubotărescu.

Povestea gigantului de gheaţă a început în vremuri pierdute în istorie.

"Cel mai de jos strat, care era la 26 de metri adâncime, pentru că ulterior s-au întâlnit diverse incluziuni în gheaţă, pietre şi aşa mai departe şi nu a putut să meargă mai jos carota, s-a stabilit în felul acesta o vechime a blocului de gheaţă la circa 10.500 de ani", spune Cristian Ciubotărescu.

Sunt sute de turişti care calcă zilnic pragul peşterii Scărişoara din Apuseni. Un bilet pentru adult costă 13 lei, iar pentru copii, elevi şi studenţi 10 lei. Programul este de la ora 9 la ora 19.

În aceeaşi zonă, se află şi o altă bijuterie naturală a sistemului carstic - Peștera Pojarul Poliței.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Inedit » Peştera Scărişoara din Munţii Apuseni, un spectacol unic al naturii în România